Битият съдия: Най-страшно ни гледат близките на жертви на престъпления

Най-доброто от печата

16-11-2012, 06:38

Снимка:

Гергана Вутова

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Обезобразиха с метален бокс съдия от СГС

Нямам врагове и неуредени отношения, твърди Мариян Марков

Само на сантиметър от окото бил ударен с бокс съдия Мариян Марков при нападението в петък сутринта и това спасило зрението му. По една случайност свидетели на зверския побой не станали съпругата му и малкият им син.

Атаката срещу магистрата, известен с шумните дела, които е гледал, разтърси гилдията миналия петък.

Марков бе нападнат пред дома си и повален на земята с два силни удара от бокс в лицето. Преди да изпадне за кратко в безсъзнание, той не успял да види нападателя си, който го издебнал странично.

Дни след побоя до устните му отдясно има неколкосантиметра белег, който затруднява говора на магистрата. Друга рана на сантиметър от дясното му око е образувала огромен оток. Марков излиза от дома си само с охрана. А разследващите продължават да търсят извършителя на нападението.Съдията не иска и да си помисля какво е щяло да стане, ако на 9 ноември сутринта бе тръгнал, както обикновено, със съпругата си и малкия им син.

Тримата редовно излизат заедно от вкъщи. Преди да влезе в Съдебната палата, Марков изпраща жена си и малкия до детската градина.

На излизане от входа момченцето бърза първо да отвори външната врата и да излезе в градинката отпред. Именно там бил причакан баща му. За щастие, въпросната сутрин детето било болно и майка му останала с него у дома. Предната вечер съдията чел до късно делата си, насрочени за сутринта.
“Чух вика на съпруга си. Погледнах през прозореца, но нямах видимост към пътеката покрай входа. Тогава чух втори вик”, спомня си за изживения ужас съпругата му Мария. Тя обиколила прозорците, но не видяла мъжа си да минава по улицата. Набрала го веднага по телефона, но той не вдигнал. След поредния свободен сигнал Мария чула гласа му в слушалката. “Май паднах”, казал съдията. После в слушалката се обадил непознат мъжки глас, който я уведомил, че е повикал помощ по спешния тел. 112.
“Помислих, че си е счупил крака, взех детето и излязохме навън.” Те видели Мариян да седи на земята на метри от входа на кооперацията им. “Завъртя главата си към нас. Целият бе в кръв”, разказва Мария.В този момент детенцето им изпаднало в шок и се разпищяло.

Голямата им дъщеря научила за случилото часове по-късно. “Разплака се, когато прочете коментарите в интернет”, казва съдията. Един от тях гласял “дано по-често ги бият и да не ги хващат”.

Докато лекарите обработват раните на съдията, в реанимацията на болницата “Царица Йоана” го разпитват четирима полицаи. По същото време в квартала, където случката, полицията трескаво издирва свидетели на нападението. Разпитани са съседи на семейството и работещи в близките офиси. Бил издирен и мъжът, който видял падналия съдия и пръв му оказал помощ. Той бил открит по номера на телефона, от който се обадил на спешния тел. 112. За съжаление, до този момент разследването удря на камък - никой не успял да види нападателя, включително и пострадалият съдия. Марков признава, че не може да се сърди на полицията, ако не установи кой е биячът. Като магистрат е наясно, че при липса на очевидци и разпознаване на нападателя от жертвата случаят не може да се разплете.

- Как сте, г-н Марков? Имате ли подозрения кой стои зад нападението срещу вас и с какво може да сте предизвикали такава агресия?

- Нямам врагове и неуредени отношения. Не са малко хората обаче, които е възможно да съм предизвикал по повод работата си като съдия. След постановени от мен присъди на някои хора им предстои да влязат в затвора. Други пък току-що са излезли оттам. Има пострадали от престъпления, които са недоволни от решението ми във връзка с наказанието на подсъдим.

Има вариант нападателят да е някой, който не е добре психически, или просто да са ме объркали с друг човек. Не изключвам нито една от изредените възможности.

- Когато четете присъда срещу подсъдим, а той ви гледа лошо, не изпитвате ли подозрения, че ще се опита да ви отмъсти?

- В съдебната зала ни гледат лошо не само подсъдими, но и пострадали - най-често близките на загинали при транспортни произшествия. По тези дела близките на жертвите не търсят справедливост, а мъст.

- Тиражира се версията, че зад атаката стои близък на убитата Яна Кръстева. Вие променихте мярката за неотклонение на подсъдимия по делото Николай Русинов - Чеци от арест в парична гаранция, а бащата на Яна се изказа грубо по ваш адрес.

- Разбирам мъката на бащата. За жалост, след като постанових акт по мярката за неотклонение на Русинов, ми се обади майка ми и ми прочете изказването на бащата на убитото момиче. Беше нещо от сорта, че съдията бил женомразец, пък и дали не бил от другия тротоар. Не бих предприел действия да търся правата си по съдебен ред за нанесена обида или клевета, защото разбирам, че озлоблението на близките на жертвите е предизвикано от мъката им.

Такава е съдийската работа. Не можем да работим под натиск на която и да било от страните, включително и тази на близките на пострадали. Основно задължение на съдията е да постановява актовете си на базата на оценка на събраните доказателства по делото.

По конкретното дело сметнах, че не може да се приеме, че само Русинов има отношение във връзка с извършеното престъпление. При физическия му контакт с убитото момиче няма данни за насилие. Открити са негови косми по тялото й, но в ръката й е имало косми и на друго лице. От задържането на Русинов през април т.г. до началото на август, когато гледах мярката, разследващите са извършили само едно процесуално-следствено действие - разпит на обвиняемия. От мярката изминаха още 3 месеца, а не съм чул да е внесен обвинителен акт. Според мен по това дело са събрани максимума доказателства. Практиката ми на съдия сочи, че по едно дело на досъдебно производство се работи максимумът през първите 10 дни. Ако има задържан, той продължава да лежи в ареста, а делото не се изпраща в прокуратурата или пък прокуратурата не го праща в съда с обвинителен акт. Ако разлистите повечето дела, можете да сравните датите на извършените процесуално-следствени действия с тази, на която обвиняемият е влязъл като подсъдим в залата.

- Към днешна дата оставате ли категоричен, че Чеци трябва да чака процеса на свобода?

- Русинов не е излизал от ареста. В определението си съм записал да се изпълни постановената мярка - парична гаранция, едва след като влезе в сила - тоест само ако по-горната съдебна инстанция я потвърди.

- Казахте, че най-страшно в залата гледат близките на пострадалите при катастрофи. Има ли такова дело, което не можете да забравите?

- Преди години постанових 12 г. лишаване от свобода на шофьор, който в пияно състояние ударил с колата си семейство. На място загинали бременната в 8-ия месец жена и съпругът , а детенцето им оцеляло, но получило церебрална пареза. По делото имаше експертиза, че подсъдимият е извършил престъплението, след като погълнал три водки. Горните инстанции намалиха присъдата му на 10 г. Ако законът позволяваше за такова престъпление да се налага смъртна присъда, близките на това семейство щяха да искат такава.Максималното наказание, разписано от законодателят, е до 15 г. лишаване от свобода.

- Какво е най-тежкото наказание, което сте налагали?

- Доживотен затвор на мъж, който бе умъртвил баща си вследствие на зверски побой. Това са едни от най-тежките процеси. Помня, че апелативният съд намали наказанието на подсъдимия на 17 г. затвор.

- Скалъпени обвинения, лоши експертизи или добри адвокати са причините за оправдателните присъди срещу хората от висшия ешелон на властта?

- По-често скалъпени обвинения, както се изразихте. Присъдите се постановяват на базата на събрани доказателства, когато липсват такива, естествено, че присъдата ще бъде оправдателна.

- Искате да кажете, че има случаи прокурори да стоят зад обвинения само защото някой така им е наредил?

- Казвам само, че не са уверени в обвинението си.

- По делото срещу Николай Цонев за поточната линия прочетохте оправдателна присъда?

- Такова бе едно от обвиненията срещу Цонев. Как може да се предаде на съд човек с обвинение, че е нарушил закона, като не е изпълнил собствената си заповед.

- А с какъв мотив оправдахте бившия шеф на "Софийски имоти" Тошко Добрев по обвинението за продажбата на 12 имота на занижени цени?

- Тошко Добрев е сключил предварителните договори за продажба на тези имоти като изпълнителен директор на “Софийски имоти”. Окончателните договори са сключени 6 месеца по-късно от следващия ръководител на дружеството. Така продажбите са договаряни при едни пазарни цени и окончателно реализирани при други - когато цените са тръгнали нагоре. Прокурорът заяви в съдебно заседание, че поддържа обвинението само срещу Добрев. А експертизите по делото показаха, че част от имотите не са със занижени, а със завишени цени.

- На Александър Томов обаче му дадохте 9 г. затвор. Значи, разследването, не винаги работи зле.

- Приключвам с мотивите си по това дело и скоро те ще бъдат оповестени. Не познавам съдия, който при наличие на несъмнени доказателства, каквито се изискват от НПК, ще постанови оправдателна присъда. Прилагаме закона такъв, какъвто е.

- Вие сте от авторитетните съдии в СГС. Защо само веднъж сте се кандидатирали за ръководен пост - този на председател на районния съд през 2005 г.?

- Реших, че няма смисъл. Конкурсът, в който участвах, бе проведен от два предходни екипа на ВСС. Тогава се отвратих от разигралите се мръсни игри. Никога не съм си позволявал да се занимавам с такива неща.

- А как оценявате сегашния ВСС?

- Не познавам всички членове, но разчитам на съдиите, които са там, че ще вършат съвестно работата си.

- Беше ли основателно уволнението на колежката ви Мирослава Тодорова?

- Наказанието бе прекомерно.

- Преди да бъде наказана, тя понесе доста критики от вътрешния министър Цветан Цветанов. Приемате ли коментарите, че уволнението е резултат от намеса на изпълнителната власт в работата на съдебната?

- Случаят не е изключение. Спомняте си за колежката, на чието име от полицията бяха кръстили акция. Кой си позволява в цивилизования свят така да се отнася към правосъдната си система? Проблемът не е от днес и вчера. През последните 10-12 г. за неудачите си управляващите се опитват да си измият ръцете с магистратите.
Няколко правителства по ред заявяват, че работят за развитие на правосъдната система, но нито едно от тях не изчисти наказателния процес от текстовете в НПК, които го правят формален, нито пък НК от мъртвите текстове, които не се прилагат от години.

- Имате два апартамента в София. С доходи от заплатите си на магистрат ли ги придобихте?

- Информацията е публична. Описал съм имотите и в декларацията пред Сметната палата. Отделен е въпросът доколко е редно в тези декларации да се посочват адресите, на които живеят хората, задължени да ги подават.

- Нападението срещу вас ще промени ли отношението към работата ви? Ще имате ли едно наум, преди да раздавате присъди?

- Ако онзи, който ме нападна, е предполагал, че така ще промени поведението ми в съдебната зала, то ще го разочаровам.

Явор Кръстев, бащата на убитата Яна: Не съм го поръчал, но сам бих го набил
В крайна сметка Чеци не излезе от ареста, защото по-горната съдебна инстанция не потвърди решението на съдия Марков. Но когато научих за това негово решение, публично изразих недоволството си и може би съм бил малко по-груб. Не съм заплашвал обаче съдията с физическо насилие.

Не бих си позволил подобно нещо и в никой случай не съм замесен в поръчковия побой. Ако съм искал съдия Марков да бъде бит, щях да го направя лично и публично, няма да търся други изпълнители. Просто щях да отида в София с една сопа и така да набия пред всички този съдия, че после трябва да го събират на части в “Пирогов". Гневът ми обаче не стигна дотам, да ме подтикне към подобно решение", каза Явор Кръстев, баща на убитата в Борисовата градина Яна. Той бе помолен да коментира намеци в електронен сайт, че той би могъл да е поръчал побоя на съдия Марков.

На въпрос дали съзнава, че изявлението му може да се тълкува като публична закана, Марков отговори: “Съзнавам, разбира се, но напрежението около разследването за смъртта на дъщеря ми и купищата изписани нелепици ми идват в повече... А за съдия Марков съм категоричен, че напълно си е заслужил боя. Не знам кой го е направил, но този човек бих го почерпил от сърце. Ако ми се обади лично, дори ще му купя костюм."
Явор Кръстев обаче смята, че поръчителят на побоя над Марков трябва да се търси другаде: “Ясно е на всички. Поръчителите трябва да се търсят от кръга на бившия депутат Александър Томов. Нали съдия Марков му даде ефективна присъда заради далаверите в “Кремиковци" и ЦСКА. Защо в тази посока не поработят разследващите? Пък може и да има и други версии, но категорично аз не съм част от тях."