Социалистите пак се опитват да се надскочат

Най-доброто от печата

16-11-2012, 07:00

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

От БСП за пореден път предлагат популистки мерки, част от които не са реализирали в техния мандат

Социалистите явно са хора инатливи - не се отказват лесно. От години се опитват да надскочат себе си, не успяват, но не спират с опитите. Това личи и от последните им идеи, заложени в т.нар. алтернативен бюджет за следващата година, който като плашило размахват под носа на управляващите.

Такъв бюджет на практика не съществува - това е сбор от текстове, които от левицата ще внесат като предложения за второ четене по бюджета и данъчните закони. "Алтернативен" е добавено, за да звучи по-гордо - да всява респект и да сплотява пооределите червени редици. От този бюджет не следва нищо. Нищо с главно "Н". Вероятно затова записаните намерения за управление на страната освен че до голяма степен не са особено конкретни, са и доста трудни за реализация. Иначе тук могат да се изпреварят въпросите на един друг субект, който ги реди вече три години - ами защо не го направихте по време на тройната коалиция. 

Всъщност т.нар. алтернативен бюджет, или поне рамката му, която беше одобрена наскоро от НС на БСП, говори само за заетост, доходи, майчинство и образование - нелоши приоритети, но съвсем не всичките, които засягат гражданите. Незнайно защо липсва сектор "здравеопазване" 

Във всяка от изброените области пък може да се открият поне няколко популистки обещания, които само звучат добре. Примери: "Приоритет на стратегия за насърчаване на различни видове земеделски кооперации като перспективна форма за стопанска дейност и социален напредък", също "подобряване на образователното и квалификационното ниво на хората в трудоспособна възраст" - тук една от идеите е да има специфични данъчни облекчения за работодателите, които организират, предлагат и изпращат на обучение заети лица (възможност, която може да се използва и сега). 

Минималната работна заплата се предвижда да е 350 лв. Между другото цифра, доста по-скромна от заложената в управленския им проект през 2009 г., когато тя е 450 лв. (като че ли тогава кризата не беше във вихъра си). Покрай протестите на майките напоследък от БСП се сетиха, че детски трябва да получават всички деца, без значение от дохода на родителите. Ограничение, въведено от правителството на НДСВ и ДПС, което БСП дори и не помисли да отмени за своя мандат. Още нещо за бедните, което е можело да направят и те, но предлагат сега - безработните родители да са освободени от такси за детска градина и ясла. Също и 
семейното подоходно облагане да се въведе отново, а беше отменено именно от тях с въвеждането на плоския данък. Социалистите, разбира се, ще увеличават парите за наука, образование, ще правят държавен стандарт за учителския труд, ще увеличават издръжката на студентите и докторантите с по 20 процента и т.н. Отново говорят за 6 процента от БВП за образование, макар за началото на бъдещия си мандат да дават 4 на сто. По време на тройната коалиция този дял стигна през 2006 - 4 на сто, 2008 - под 4.3 процента. 

В текста има и откровени бисери, които не липсват в почти всички видове документи на социалистите: "Стартови възможности за млади семейства за отглеждането на здрави и щастливи деца, за живот, открит за света на прогреса". За превод - към "Позитано" 20. 

Казаното до тук не означава, че в намеренията на левицата няма и необходими мерки или инициативи, които е наложително да се решат - обвързването на майчинството с МРЗ, която ще стане 310 лв., а обезщетението за отглеждане на дете все още е 240 лв., идеи за борба с младежката безработица, програмите за активна политика по заетостта да се насочват приоритетно към общините с най-голяма безработица, инициативи за хората над 50 г., останали без работа, и т.н.

Но тук стигаме до ключовия въпрос: откъде пари? В проекта се прави уговорката, че всички тези мерки не могат да се случат едновременно и са за период от 2-3 години, но няма конкретни разчети откъде ще дойдат парите - освен обяснения от от типа подобряване на събираемостта на бюджетните приходи и увеличаване на неданъчните приходи, чрез по-ефективно управление на държавната собственост. Конкретика има обаче в едно нещо - да се тегли или гарантира от държавата заем за около 1 млрд. лв., при положение че самите те непрекъснато критикуват, че сегашното правителство е увеличило дълга. Факторът криза пък изобщо не се споменава. Не е предвидено и лошото наследство от правителството на Бойко Борисов, за което говорят отсега. Значи ще гледаме същия сериал - дори ако се случи невероятното БСП да формира кабинет - оправдания с кризата и с лошото наследство.