Газът за хората няма да падне с 20%, каза Гогов

Парите

16-11-2012, 10:20

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Руският газ за нас – без посредници, че и по-евтин с 20%

Но пък щял да падне с толкова, че и топлофикациите да свалят цените

Директорът на "Булгаргаз" Димитър Гогов обяви, че намалението на руския газ за България се получава над 20%, ако се сравнява базата през януари 2012 година с това, което ще се получи на 1 януари 2013 г.

"Все още има 45 дни, в които цифрите ще се изменят всеки ден, макар че няма опасения нещо драстично да се случи, но България и българският пазар са прекалено малки, за да влияят на международните пазари на петрола затова не бих искал да се ангажирам с нещо конкретно", уточни той БНР.

По думите му не става въпрос за отстъпка в цената на газа от "Газпром", доставян за България, а за договарянето на условия.

"Става въпрос за договаряне на едни условия, които ще доведат до по-ниско заплащане на природния газ, който купуваме от Русия и ето в това се корени и успехът на тези разговори и подписването на този нов договор – самите условия по покупката на този газ са по-благоприятни и оттам вече се получава тази разлика между цената, която би била на 1 януари 2012 година спрямо 1 януари 2013 година", обясни Гогов.

На въпрос дали са реалистични очакванията да се достигне до 20% намаление на цената на природния газ, той отговори: "До 20% не е реално да се очаква, защото и потребителите и всички останали, в последните 9 месеца, ползват намаление от близо 11% спрямо това, което реално показват данните на ценообразуването, но при всички положения намаление ще има и то ще е такова, че да позволи на топлофикационните дружества да сменят цената на услугата си, допълни шефът на "Булгаргаз".