Нова книга разбуни обществото: Имало ли е турско робство в България?

Общество

16-11-2012, 10:30

Снимка:

Impact Press Group

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Изданието "Турците в България" цели сериозен дебат за миналото и настоящето

Нова българска книга е на път да разбуни духовете в обществото, след като отрича по категоричен начин някои от приетите в обществото факти за турското робство.

Изданието "Турците в България", което бе представено преди ден на пресконференция в БТА, се очаква да предизвика дебат по въпросите от миналото и настоящето на българите, отчитат издателите.

"Надявам се книгата "Турците в България" да допринесе за балансиран и сериозен дебат по въпросите от миналото и настоящето ни на българи, които отказват да приемат "черно-белите" отговори", обяви Антони Георгиев, който е един от авторите и издател на книгата.

Той бе категоричен, че турско робство в класическия смисъл на думата не е имало.

"Такива сцени – синджири роби, които някой ги води на някъде не е имало", отчете Георгиев. Той изрази мнение, че с изключение на данъците, с които са облагани всички немюсюлмани в Османската империя, българите са имали сравнително голяма степен на автономия.

В книгата авторите твърдят още, че с изключение на първите десетилетия на Османското иго, българи и турци са живели като истински комшии. Доказателство за силната турска следа в българската култура пък са останалите и до днес ястия, думи, фолклор и ритуали още от времето на Османската империя.  

На страниците на книгата издателят Антони Георгиев споделя впечатленията си от турците в България, които по думите му изпитват силна привързаност към родината си, в която живеят от векове, "въпреки турболентността на първите години след Освобождението, на Балканските войни, масовите емиграционни вълни, непоследователната и в късните години - жестока политика на Тодор Живков и комунистическата върхушка спрямо мюсюлманите в България".

По думите му обаче въпреки всичко турците са останали лоялни към България и същевременно категорично се определят като турци, като между тяхната самоидентификация и лоялност към родината няма противоречие.

Турците искат на децата им да бъде дадена реална, а не теоретична възможност да изучават турски език в училище, да могат да ходят в джамия, без да "плащат" за това с последваща дискриминация на работното място, уточни Георгиев.

Написването на книгата е отнело една година, като изданието ще види бял свят на български и на английски език от издателството "Вагабонд Медиа".

Съавтори са учени от институтите по балканистика, по етнология и фолклористика, по изследване на изкуствата към БАН.

Творбата съдържа исторически обзор, статии за религията, за фолклора и традиционните празници на турците в България, за религиозния фолклор, за музиката и танците, за връзката между българския и турския език и взаимните влияния  между двете общности и за турската кухня.

Часове след представянето си изданието предизвика дискусия, която заля и социалните мрежи.