Фирми ловят мозъци със стажантски програми

Мисия Пловдив

16-11-2012, 11:14

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Сефтосват новия корпус на ПУ с конференция по физика

Национална студентска научна сесия по физика се провежда от днес до неделя в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Откриването ще се проведе от 13, 30 часа в конферентната зала на новооткрития комплекс сграда А. В рамките на 3 дни ще бъдат направени 16 презентации на научни трудове и изследвания на бакалаври, магистри и докторанти по физика

На форума за млади учени ще участват 9 фирми, чиято дейност е свързани с физика и инженерни технологии. Те ще демонстрират детайли и технологични продукти, изработени, внесени или създадени от тях.

Ще бъдат представени и стажантските програми на Alkatel-Lucens, в които могат да се включат студентите от Факултета по физика и инженерни науки на Пловдивския университет. Част от управителите и служителите на компаниите участнички са бивши и настоящи възпитаници на ПУ „Паисий Хилендарски”.

Този вид среща между бизнеса и висшето образование е изключително полезна. Фирмите представят дейността и изискванията за квалификацията на служителите си, потвърди проф. Милева. Тя припомни, че Физическият факултет от няколко години обучава кадри за бизнеса и осигурява стажантски програми за своите възпитаници.

Физиците в ПУ „Паисий Хилендарски” са единствените засега, обучавани по системата DIPSEIL и M-learning (mobile-learning). На базата на европейската система за натрупване и трансфер на образователни кредити те могат да избират 20% от дисциплините, които ще изучават. Факултетът разполага със собствен кариерен център и предлага редица стажантски програми на своите възпитаници – в компании като Libbher, Alkatel-Lucens, DCCorporation.

Няколко месеца преди сесията студентите по физика на Пловдивския университет са преминали специализирано обучение как се пише научна статия, как се подготвя и защитава дипломна работа, обясниха преподаватели от Физическия факултет. Тези умения ще им помогнат във всяка от областите, в които решат да се реализират с придобитите знания – физика, електроника, комуникации, лазерни технологии, ядренофизични методи, производство на полимерни материали и др.

По време на научната сесия ще се състои и фотоизложба „Физиката около нас” с фотографии на студенти от ПУ и ХТМУ. Те са заснели физични явления, наблюдавани сред природата и в ежедневния ни живот. Най-добрите фотографии ще бъдат наградени в последния ден на сесията. Тогава ще бъдат раздадени и призовете в категориите „Най-добра презентация”и „Най-добър постер”.