В Пловдив – с празни маси срещу забраната за пушене

Мисия Пловдив

16-11-2012, 14:03

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Десислава Стаменова

Всичко от Автора

Шарж пред общината – 10 пусти маси и 4 пластмасови манекени – като обезлюдените ресторанти и съкратените в бранша

В Пловдив се стяга бунт на масите срещу забраната за пушене. На 22 ноември пред сградата на общината на пл. "Стефан Стамболов" Асоциацията на собствениците на заведения готви протест под формата на шарж, научи Plovdivutre.bg. Там ще бъдат подредени десет празни маси и столове, а около тях четири манекена. Това ще е символ на обезлюдените заведения, на фалиралия бизнес, на съкратените хора, каза председателят на асоциацията Димитър Лукарев.

В града само за един месец 48 заведения са хлопнали кепенци. Оборотите се сриват главоломно. Прогнозата за зимата е, че фалитите ще скочат двойно. От всеки ресторант, дискотека или кафене на пътя излизат най-малко 30% от персонала – предимно готвачи и сервитьори.

В страната през октомври без работа са останали най-малко 10 000 души. По данни на НСИ към края на третото тримесечие заетите лица в сектор “Хотелиерство и ресторантьорство” намаляват с 10 700.

Със застудяване на времето ресторантьорите в Пловдив са предприели единични спасителни действия. Някой затварят градини с полиетилен, други оформят малки пространства на полузакрито за пушачи.

С влизане в сила на тоталната забрана инспектори щъкат често из градските нощни заведения и глобяват наред. Написаните актове са над 48. Глобите са от 2 000 до 15 000 лева. Всички наказания се обжалват в съда, актовете са оформени неграмотно и колегите се борят, каза Димитър Лукарев.

Следващият четвъртък протести срещу забраната за пушене ще има и в София, Варна, Стара Загора и Бургас. Пред парламента се очакват 20 000 души. Искането на участниците в Протеста на масите е отмяна на пълната забрана за пушене на обществени места. Ресторантьорите ще настояват да се върне предишният вариант - по заведенията да има зона за непушачи и такава за пушачи.

От бранша припомнят, че в Европейския съюз пълна забрана срещу цигарения дим има само в 6 страни. Ресторантьори питат - защо в Германия например в заведенията има зали за пушачи, а в България това е забранено.

Тези дни стана ясно, че след въвеждането на рестриктивните мерки Агенция "Митници" е събрала 115 млн. повече от акциз. Според статистиката става дума за увеличение с около 8 на сто. Това означава, че българите пушат повече цигари, отколкото преди забраната да влезе в сила.

Проект за промени в Закона за здравето е внесен от независимите народни представители Кирил Гумнеров и Стоян Иванов. Скоро ще стане ясно дали тоталната цигарена забрана ще отпадне.