Холандският Дядо Коледа идва в Бургас на Никулден

Мисия Бургас

16-11-2012, 14:53

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Св. Николай идва по вода с подаръци за децата

Бургас ще стартира Коледните тържества още в началото на декември. Точно преди Никулден, празника на града на порта ще акостира холандския Св. Николай - Синтерклаас, който ще пристигне с кораб по море и ще забавлява децата в Мол Галерия Бургас.

Синтерклаас е холандският Свети Николай - покровителят на мореплавателите. От векове насам традицията разказва за пристигането му по вода от Испания до Холандия. Вярването гласи, че легендата за Синтерклаас е донесена от испански моряци, затова всички, дори и холандската кралица, очакват неговото появяване на кораб и го посрещат на пристанището в началото на декември.
Благодарение на холандското посолство в България ще имаме възможността да се запознаем с една от най-интересните традиции и да посрещнем самия Синтерклаас на пристанище Бургас, за да могат младите хора да разберат повече за холандските традиции по интересен начин.

Традицията разказва, че Синтерклаас има дълга бяла брада и язди бял кон, с който обикаля над къщите. Едва пристигнал, добрият старец тръгва да навестява деца и възрастни и да проверява дали са послушни, придружен от верния си помощник Черен Петър. Понякога той лично посещава домовете като пуска бисквитки през комините, като символ на благоденствие. За да получи подаръка си, преди лягане всяко дете трябва да постави обувките си пред камината заедно със своите желания, бонбони, моркови и сено за коня на Синтерклаас, и да изпее песен. На следващата сутрин послушните деца намират в обувките си малък подарък или лакомства, а непослушните - клонки.

Предвещавайки минаването на Синтерклаас през квартала всички празнуващи излизат на улицата, размахват знаменца, даряват му писмата си, хвърлят бисквити и бонбони в дворовете. Синтерклаас забавлява най-малките и като ги кара да казват стихчета. Тези стихчета са обикновено шеговити и създават много настроение.

За да пресъздадем тази холандска традиция за бургаските деца, Синтерклаас ще пристигне с кораб на пристанище Бургас и ще отиде в Мол Галерия, където ще зарадва децата със специална програма, игри и забавления.

Традиционни холандски сладкиши - шоколадови буквички и “kruidnootjes” – малки джинджифилови бисквитки, ще бъдат раздавани на децата от помощниците на Синтерклаас – “Zwarte Piet” или Черен Петър.