Слави Бинев възмутен от БНТ, протестира навред

Политика

16-11-2012, 15:36

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Протестът на ГОРД в София премина в гражданско неподчинение

До гражданско неподчинение и сблъсък с органите на реда се стигна на втория протест на партия ГОРД, обявен да се проведе на площад "Гарибалди" днес.

По-рано днес стана ясно, че Столична община е отказала да даде решение за провеждането му на това място и всички протестиращи бяха пренасочвани към градинката на "Ангел Кънчев" и "Солунска". Когато лидерът Слави Бинев се появи, влезе в остър сблъсък с полицаите и призова протестиращите да го последват. Тълпата се оказа много по-силна от полицейските части и по заобиколен маршрут всички протестиращи достигнаха до площад "Гарибалди". На мястото пристигнаха и участниците в протеста пред БНТ.

Слави Бинев събра митинг пред обществената Българска национална телевизия, за да протестира, че негово партийно мероприятие е отразено само по един от държавните национални канали, а не по двата. Това беше повод той да нарече журналистите "полкови проститутки и роби".

Симпатизанти на партия ГОРД настояха да бъде спряна държавната субсидия за медията и ръководството й да си подаде оставките. За един час протестиращите окупираха пространството пред Националната телевизия с желанието да бъдат чути от управляващите и с несъгласието с това, което се случва в медиите в България. "Телевизията не трябва да върви след победителите", призоваха организаторите на митинга.

Част от протестиращите настояха журналистите в БНТ да си подадат оставката, тъй като свободата на словото в националната медия не съществува.

"БНТ защитава интересите на властта, защото се субсидира от нея и се губи връзката между четвъртата власт и хората", заявиха протестиращите. Те добавиха, че е недопустимо журналистите да бъдат зависими от корпоративни интереси.

Евродепутатът Слави Бинев заяви пред протестиращите: "Тази телевизия е толкова наша, колкото и на Бойко Борисов. Това не е българската правителствена телевизия. Това е телевизия, която трябва да отразява общественото мнение. Което не се случва в момента. Защото журналистите се превърнаха в домашни адвокати на това правителство."

Главният редактор на новините Добрина Чешмеджиева коментира, че днешният протест на партията пред знаковата сграда на "Сан Стефано" е обиден за работещите в БНТ: "Нашият екип няма никакво съмнение в това, че той е спазил всички професионални критерии, така както го правим за всички останали. Имам уши за всичко, което се говори, но не и когато журналистите се наричат с нецензурни думи. Защото смятам, че това не отива на тона, който имат политиците, пък за медиите да не говорим, защото ние сме институция с един от най-високите рейтинги в общественото доверие на обществото. Това го знаят всички. Мисля, че тук всеки един журналист, който в момента е в своя нюзрум и работи, за да информира зрителите си, има за какво да се почувства обиден."

"Не чакаме извинение от г-н Бинев, нито искаме отговори на тези въпроси, защото отговорите са очевидни. Искаме само да заявим, че БНТ твърдо стои зад принципите на редакционната независимост и журналистическите стандарти. Няма да отстъпим от тях дори под натиск", се казва още в позицията на националната телевизия.