Проф. Бошева: Родители, ваксинирайте децата си!

Животът

16-11-2012, 15:11

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Новата мода с отказ от ваксина може да е фатална

Апел към всички родители да не пребрегват ваксините, препоръчвани от медиците, и да не се връщат столетия назад, отправя проф. Мирослава Бошева, един от най-известните специалисти по детски болести в страната, прегледа днес 13 деца, лежали в детските отделения на МБАЛ Бургас. Проф. Бошева е началник на Клиниката по детски и генетични болести в Университетската болница "Св. Георги" в Пловдив и методичен ръководител на двете детски отделения на Бургаската болница. Като детски лекар тя работи повече от 30 години.

По инициатива на началниците на двете детски отделения – д-р Силва Шивачева и д-р Пепа Ралева, проф. Бошева дойде в Бургас, за да консултира деца, лежали в болницата, но вече изписани. "Организирахме прегледите от една страна за улеснение на родителите, за да не пътуват, от друга – защото искаме нашите пациенти да получават най-добрата медицинска помощ и съдействие, включително и от университетски специалисти. Проф. Бошева редовно консултира наши пациенти, но приети в болницата, за първи път тези прегледи се правят за проследяване на вече изписани пациенти", обясни д-р Силва Шивачева. 

Според проф. Бошева, плюс е, че МБАЛ Бургас отговаря като ниво на университетска болница и тук могат да се направят всички необходими изследвания. 

"Знам, че отказът от ваксини е мода, но е изключително безотговорно. Благодарение на ваксините ликвидирахме огромно количество инфекции. Когато започвах работа като детски лекар, на месец умираше по едно дете от менингит. Сега има и ваксина срещу пневмонии, която ще намали наполовина тези заболявания. На всички родители, които са против ваксините, мога да покажа ужасяващи снимки на неваксинирани парализирани деца, дишащи с апарати. Никога няма да забравя тези случаи от началото на своята медицинска практика. Недопустимо е в днешно време, когато медицината е толкова напреднала, родителите да обричат децата си на такъв риск", казва проф. Бошева.