Въздухът ни убива

Животът

16-11-2012, 15:18

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

РЗИ експерти предупреждават за рисковете, които дишаме вкъщи

Въздухът, който дишаме, оказва огромно влияние върху нашето здраве, самочувствие и работоспособност. Според проучванията всяка година хиляди европейци умират, заради заболявания, причинени от вредните примеси във въздуха на офисите и жилищата, на които се дължат над 30% от алергиите.

За това алармират експертите от Районния център по здравеопазване в Бургас.

Формалдехид, Азбест, продукти на горенето,цигарен дим и битова прах ни убиват малко по малко в собствените ни домове. В тази връзка, като става дума за въздуха в затворени помещения не трябва да забравяме и микроклимата в жилищните помещения.

Елементите на микроклимата в помещенията са температурата и влажността на въздуха, както и скоростта му на движение в помещението. Те са много важни, тъй като могат да отслабват или да усилват действието на други фактори. В съответствие с действащите норми, температурата в жилищните помещения трябва да бъде между 20 и 22 °С, а относителната влажност в границите 30-60%. За човека е вредна както ниската, така и повишената влажност на въздуха.

Голямо значение за човешкото здраве има също йонният състав на стайния въздух, т.е. баланса на позитивните и негативни йони. Те нормализират кръвното налягане, особено при повишено умствено и физическо натоварване, действат благоприятно на хората със сърдечно-съдови заболявания и заболявания на дихателните пътища.

Ако във въздуха преобладават положителните йони, човек усеща "недостатък на кислород", умора, главоболие. Екраните на телевизорите и компютрите, климатиците, даже обикновените жизнени процеси на човека повишават концентрациите на положителните йони, нарушавайки още повече баланса.