Гледаме първи уникалното шоу на “Сухишвили“

Пловдив Лайф

16-11-2012, 15:34

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Грузинският ансамбъл готви мегаспектакъл за българската си публика

Българските зрители първи ще видят новата уникална програма на Националния грузински ансамбъл „Сухишвили“.

На сцената ще излязат 50 танцьори и 10 музиканти. За мащабната и пищна  продукция са подготвени 600 автентични костюма - ръчна изработка, украсени със скъпоценни камъни. Запазената марка на „летящите грузинци” - сабите и ножовете, са направени от стари грузински майстори.

Спектакълът е уникален и с това, че е поставен от основателите на трупата Нино Рамишвили и Илико Сухишвили преди 60 години. Сега той е възстановен в автентичния му вид от Илико Сухишвили-младши, главен хореограф на балета.

Гвоздеят на програмата е танцът, който създателят на ансамбъла изиграл пред Сталин през 1937 година. С него спасил от разстрел цяла фамилия и получил разрешение да постави началото на Грузинския национален ансамъбл. Така започва легендата на „летящите грузинци“. Сред най–големите им почитатели са Уинстън Чърчил, Елвис Пресли, Шарън Стоун, Пеле, Ив Монтан.

За 67 години формацията е изнесла над 10 000 концерта  в 88 държави на петте континента, публиката надхвърля 50 милиона души.

През 1988 година шоуто е обявено за най-доброто, поставяно на „Бродуей“. Трупата държи и друг рекорд, неповторен от 1967 година до този момент. В миланската опера „Ла скала“ публиката вика танцьорите на бис цели 14 пъти.

В България ансамбълът гостува за трети. Трупата излиза на 29 ноември в НДК в София, на 30 ноември в панаирния комплекс в Пловдив, на 2 декември в операта в Бургас, на 3 декември в Двореца на културата и спорта във Варна.