Кмет се фука с 50-килограмов Данте

Мисия Пловдив

16-11-2012, 16:18

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

Екстри за игра за тракийските кучета в парк "Лаута"

Ротвайлерът Данте беше една от атракциите на откриването на втората площадка за домашни любимци в „Тракия“. Има опасност той да стане по-популярен от собственика си – кмета на района Костадин Димитров. Данте е на 3 години и тежи 50 килограма. Освен че умее да позира за фотосесия до кмет без свян, се оказа, че е отличник и по спортна дресура. Дори и да познавате Димитров лично, по-добре не ходете у тях без предупреждение.

Полицаи, треньор по хендлинг и спортна дресура показаха умения пред новата придобивка на района. Униформените демонстрираха истински екшън с немската овчарка Макс, която улови „престъпник“ в движение.

Ученици на различна възраст показаха какво е хендлинг – представяне и водене на куче на киноложка изложба. Четириногите не са собственост на децата, но те съумяват да се сработят с животните и да ги представят в най-добата им светлина по време на състезание.

Треньор на децата е не кой да е, а най-добрият хендлър на България – 24 – годишната пловдивчанка Анелия Шанкова. 16 години Ани е посветила на воденето на кучета, а любимецът й е от колекционерска порода.

Неин възпитаник, 15-годишният Станислав, обрал точките на състезание и с право е спечелил първо място в хендлинга със скоч териер, който разбирал единствено руски. За сработване с четириногото младежът имал на разположение 5 минути.

Площадката в парк „Лаута“ е обезопасена с мрежа, вкопана в земята. Настилката е от чакъл, за да не се цапат домашните любимци при игра и разходка. Освен че през лятото дърветата в парка осигуряват сянка и хлад, площадката разполага и с аджилити уреди.

Другото съоръжение в района за разходка се оказва, че не е много надеждно подсигурено, защото кучетата успяват да избягат. Освен това след игра са мръсни и задължително имат нужда от къпане. "Представете си, че всеки ден трябва да отделяте време за баня. Ще е трудно да имате куче", аргументира се кметът.

За да види най-добрите съоръжения, Димитров дори обиколил площадките за домашни любимци в Естония, разглеждал и снимки от Холандия. Стигнал до извода, че трябва да изглеждат като новооткритата в парк ''Лаута''. Съоръжението има осветление и пракинг. Близо е и откритият фитнес център.

Ветеринарна клиника в ''Тракия'' дари четец за чиповете на домашните любимци, които ще се разхождат в площадката. Достъпът е свободен и нерегламентиран – както за едри породи кучета, така и за дребни.

Всяка събота ще има среща с инструктор, който ще разяснява правилното поведение на кучетата на обществени места. Той ще припомни задълженията на собствениците - да е платена таксата на домашния любимец в общината, да е поставен чип, да се разхожда на повод и ако е нужно - да носи намордник.