Свещ и маски в памет на Мишо

Крими

16-11-2012, 20:11

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Той бе убит преди 4 години, мислели, че е хомосексуален

Група граждани се събраха пред сградата на Съдебната палата в София, за да запалят свещ в памет на Михаил Стоянов и да поискат виновните за смъртта му да понесат своята отговорност.

Студентът по медицина, който днес трябваше да навърши 30 години беше убит преди 4 години в Борисовата градина.

Михаил е бил нападнат, тъй като убийците му мислели, че е хомосексуален. До днес срещу двамата заподозрени за бруталното убийство няма внесен обвинителен акт в съда, а преди няколко месеца самите те, до онзи момент под домашен арест, бяха пуснати под гаранция, тъй като максималният предвиден в закона период на задържане преди съдебен процес бе изтекъл. Трима свидетели потвърдиха, че са били в Борисовата градина в нощта на убийството и са видели двамата заподозрени да убиват Михаил. Всички те са били част от група, която твърди, че прочиства парка от гейове.

"Нашият син е между нас. Той ще продължи да бъде между нас и непрекъснато ще напомняме за него, за неговия случай и за всички случаи, при които млади хора си отиват невинни. Господ ни е дал ум и разум, ум да помислиш, разум, за да разсъдиш дали трябва да направиш това, което мислиш" , сподели майката на Михаил, Христина Стоянова. "Не трябва да се убива. Ако разсъждаваме, че трябва да "прочистваме", значи трябва да има "прочистване" и от убийци. Не мога да приема, че можеш да убиеш човек за нищо, за да си доставиш едно удоволствие. След като са убили сина ми, те се връщат и си правят банкет, вместо да се стреснат : "Какво направихме ние, убихме човек?!", те отиват и празнуват и даже са се смеели "Ние го убихме, ти продължи да го риташ!". Какво е това отношение ? Как спи тази младеж, как ляга, как сяда да вечеря, не им ли минава през акъла какво са извършили? Аз ако видя убито животно на улицата, го преживявам", допълни тя.

Разследването приключи на 28 май 2012 г. Формално, движение по случая има, тъй като преписката е дадена за решаване от прокурор на 5 ноември 2012 г. Остава неясно обаче защо процедурата е толкова тромава и се избягва публичност около случая.

През септември стартира и мащабна международна кампания, която иска справедливост за Михаил Стоянов. Кампанията се води от локалните офиси на Amnesty International по света и се подпомага от Български хелзинкски комитет. Така например Amnesty International - Норвегия вече е събрала близо 14 000 подписа под петиция, която ще бъде изпратена на прокурор Драгомир Янчев. В държави като Ирландия, Белгия, Австрия, Швеция, Германия, Холандия, Словакия, Италия, Унгария и Австралия се организират координирани акции