Мяу! Невиждани у нас породи котки на изложба в София

Афиш

16-11-2012, 20:40

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Над 180 участници в мъркащото изложение

В Националния музей "Земята и хората", на 17 и 18 ноември ще се проведат ХХХIII и ХХХIV Международни изложби на котки. На поредните изложби се събират красиви, редки и ценни котки.

Участниците са над 180 - от София, Пловдив, Варна, Ловеч, Бургас, Благоевград, Враца. Ще има и много чуждестранни гости - от Швеция, Турция, Гърция, Румъния, Сърбия. За пръв път идват шведски котки, при това от невижданата досега на наши изложби рядка порода бурмила. Подобната на сиамска, но с бяло основно оцветяване сейшелска късокосместа котка от Сърбия е другата новост за нашите изложби. Рядка, но вече показвана порода е корниш рекс. Ще участва представител от Казахстан, който вече живее в София, а също котки от Сърбия и Румъния. Котките от порода бурмила имат бял косъм с черно връхче. Котките корниш рекс имат къдрава копринена козина и големи уши.

Този път най-многобройни ще са британските котки - британска синя, британска костенуркова, британска чинчила. Ще бъдат добре представени още породите: сибирска, персийска, екзотична, бенгалска, регдол, мейн-куун, манкс, сфинкс, оцикат, невска маскарадна, турска ангора, свещена бирманска, ориенталска, късокосместа, норвежка горска, донски сфинкс и др.

В предстоящата изложба ще се съревновават котки с внушителни титли: велики (гранд) международни шампиони и премиори, национални победители и върховни (сюприйм) шампиони и премиори. Младите са с по-скромни постижения - младши победители, но пред тях са всичките вълнуващи перспективи.

Изобилието от чистокръвни екземпляри ще затрудни максимално съдийската колегия, въпреки че Донатела Мастранджело от Словакия и Франсоаз Милсент-Дюбоа от Франция са членове на Комисията на Международната федерация по фелинология (ФИФе) за съдиите и стандартите. Те идват за пръв път в България. Другите двама съдии – Стивън Лойд Джоунс от Норвегия и Борис Лупан от Латвия вече са били на изложби в София и Пловдив. За пръв път ще участват официални стажант-съдии на ФИФе – по един от Словакия и България, които ще се обучават от действащите съдии.