Съботни наброски

Без цензура

17-11-2012, 11:00

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Красимир Ангелов

Всичко от Автора

Новините от седмицата от по-различен ъгъл

Понякога новините не са това, което искаме да чуем. Често (а при българина даже редовно) не сме съгласни с обясненията на политици, експерти, журналисти.

Е, в следващите редове не смятаме да ви убеждаваме в нищо, а просто ще се опитаме да погледнем на случилото се през изминалата работна седмица с един по-ведър и различен поглед. Да видим новините не такива, каквито се случиха, а такива, каквито можеха да бъдат.

И какво ще бъде един седмичен преглед в България, ако не го започнем с премиера Бойко Борисов. В началото на тази поредна напрегната седмица от неговото управление той посети и разкритикува братска Словакия, че доникъде не е стигнала с метрото и инфраструктурата. Но те словаците неслучайно нямат метро. Вие защо мислите словачките имат такива дълги крака – вероятно защото припкат на токчетата пеша, при явната липса на инфраструктура. Друг е въпросът, че вероятно на словаците ще им е нужно не метро, а скоростен влак, за да обходят дългите крака на своите половинки.

Но да оставим словаците да си решават проблемите, защото в сряда премиерът вече се завърна в страната и помогна за щастливия зимен съм на мечките, след като правителството забрани лова на кафявата мечка. Да, да, точно на мечките, които също взеха участие, макар и задочно, в заседанието на Министерски съвет.

"Мечката е сигурно, че ако те гони, ще те хване. Спасение от мечката няма", каза тогава премиерът, който заръча на своите министри да намерят разумен баланс между интереса на хората и мечките в районите, заселени с тези диви животни. Остава ни да предположим с какви точно задачи ще са натоварени няколко от министрите от кабинета, за да няма конфликтни точки по оста "мечка – човек".

Земеделският министър Мирослав Найденов вероятно ще брани поминъка на хората като храни мечоците с продукти "Стара планина", "България" и мед по български стандарт. Възможно е и да промотира нов вид хранителни магазини "Послушен мечо", в който на намалени и промоционални цени да се предлагат храни за животинките.

В случай на продължаваща мечешка престъпност, изразяваща се в убийство на домашни животни, вътрешният министър Цветан Цветанов е в готовност да извърши акция "Наглите мечоци". Дано само след това и прокуратурата и съдът си свършат работата. Финансовият министър Симеон Дянков пък вече мисли върху данък "Мечо", с който да се облагат живеещите в района. Така де – като идеш на зоопарк си плащаш да гледаш мечоците, откъде-накъде в гората ще е безплатно?

А спортният министър Свилен Нейков? Ми той просто ще учи хората в регионите как да бягат по-бързо, в случай че Мечо не е доволен от предоставените услуги на министрите.

И за да приключим с напрегнатата седмица на премиера, ще отбележим и успеха му на футболния терен, при това броени часове, след като подписа важния проект "Южен поток". Борисов вкара важен гол, а малко преди това, за да докаже футболната максима, че и най-големите играчи пропускат, изпусна дузпа за своите "Бистришки тигри". В крайна сметка отборът на Борисов спечели в Стара Загора Държавното първенство по футбол за ветерани. Факт е обаче, че премиерът няма загуба на футболния терен, а на тенис корта го победи единствено бившето тенис величие Борис Бекер.

А по време на мача публиката на градския стадион си шушукаше, че ако и Берое играе с хъса на "тигрите" в неделя, ще удари със сигурност ЦСКА насред София. И тъй като ние сме сигурни, че футболистите на "зелените" са наблюдавали играта на "тигрите", смятаме твърдо да заложим за тяхна победа над "армейците" в предстоящия кръг. Така де, хъсът и желанието за победа няма как да не прихване.

Така и така сме в Стара Загора, не може да не отбележим и още една положителна новина от града през изминалата седмица. Кметът и общината дариха с "История славянобългарска" ромчетата, изпели химна, а освен това ще ги заведат и на театър. Наистина прекрасна морална награда за заетата от момчетата позиция, още повече, че мечтата на повечето съвременни младежи е абонаментна карта във фолкклуб, отколкото историческа книга.

През седмицата стана ясно още, че върховният касационен съд (ВКС) отложи за неопределено време делото за конфискация на имуществото на Братя Галеви. Причината – липса на адрес за кореспонденция, на който двамата бизнесмени от Дупница да бъдат призовани. Че Галеви ги няма е ясно, но пък ние имаме идея как прокуратурата евентуално може да получи съдействие по казуса. Най-сигурният е обвинението да прати писмо до Дядо Коледа с молба, за коледен подарък да им прати адреса на "братята".

Няма как белобрадия старец да го няма  - та нали самите Галеви лично са му писали писмо с коледните си желания? Така че, господа прокурори  - не се чудете, ми пишете. Белобрадият старец със сигурност е агент на службите, след като е влизал във всеки един дом на земята. Няма начин да откаже. Ако откаже пък остава варианта за молба до Арменския поп. Освен ако и той не е зает покрай заседанията на Светия Синод.

И за край оставяме един обичаен софийски проблем – трафикът. Рекордните девет светофара има в рамките на 2,5 км на бул. "Александър Малинов" в столицата, преброи ги агент на Sofiautre.bg. Или иначе казано светофар през има-няма 270 метра. Сега за този проблем, привидно, има 2 решения. Първото е да махнем светофарите, да отчетем, че такситата, маршрутките и Голфовете са с предимство и така да си караме. Другото решение е малко по-комплексно и изисква повече съдействие от страна на всички жители на "Младост".

А именно – всяка част от квартала да си има часове за изнасяне и респективно връщане в квартала през работните дни. Например живеещите в Младост 4 се изнасят от 7 до 7,30 (защото са най-далече). После от 7,30 до 8 тези в Младост 3. От 8 до 8,30 се изнасят от Младост 2, а тези от Младост 1 и Младост 1А – от 8,30 до 9. (те са най-наблизо до центъра, да не ми се правят.) Вечер действаме по същата процедура.

В случай, че тези 2 невероятни наши решение не помогнат, остава отговорните институции просто да сложат по някой регулировчик. Май преди време беше пробвано и свърши работа.