Два месеца коледни намаления

Парите

17-11-2012, 05:32

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Над 200 лв. ще похарчим за подаръци за празниците

Коледните намаления тази година ще важат поне два месеца. Заради свитото потребление търговците започнаха от рано да изкушават българите с изгодни оферти. Още в началото на ноември започнаха да се предлагат промоции "две в едно".

Например, ако купиш един продукт, получаваш втори безплатно. Това се отнася най-често за дрехи и домакински уреди. Мебели също вече се продават с намаления, които се обявяват като коледни. Цените им са между 30 и 70% по-ниски. Коледни промоции пуснаха и магазини за електроуреди, пише в. "Стандарт".

Очаква се тази зима българите да са далеч по-стиснати в сравнение с 2011 г. Според продавачи търсенето е спаднало с 10-20% средно за цялата година. Поне с толкова се очаква да намалее и сумата, която ще похарчим за подаръци по празниците. Тъй като през 2011 г. сме изхарчили 249 лв. за близките си, даровете тази година вероятно ще струват средно между 200 и 224 лв.

За да не отбележат значителен спад на оборотите си в традиционно най-силните месеци за годината - тези около празниците, собствениците на магазини искат да накарат хората да започнат с купуването на подаръци още преди декември. Идеята им е да удължат "Коледния сезон", за да могат хората да похарчат възможно най-много пари. Очакванията на търговците все пак са тази година подаръците да са по-практични, отколкото миналата. Голяма част от тях вероятно ще бъдат купени от интернет и тази тенденция ще продължи да се задълбочава, коментираха търговци.