Митрополит Кирил: През декември или януари ще бъде взето решение за патриаршеския избирателен събор от Светия синод

Животът

17-11-2012, 08:30

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Според устава на Църквата патриаршеският избирателен събор трябва да се организира само в неделен ден

Отсега не може да се каже кога ще бъде взето решение за патриаршеския избирателен събор от Светия синод, може през декември или през януари, коментира за БТА Варненският и Великопреславски митрополит Кирил - наместник-председател на Българската православна църква до избирането на нов патриарх. Той беше помолен да коментира кога се очаква Светият синод да вземе решение за датата на събора.

Подготовката на патриаршеския избирателен събор е дълъг процес и затова срокът за организирането му е до четири месеца от кончината на патриарх Максим, уточни митрополит Кирил, който е и наместник-председател на Българската православна църква до избирането на нов патриарх.

Светият синод на първото си заседание от зимната сесия на 14 ноември реши, че крайният срок за организирането на патриаршеския събор е до 6 март 2013 г. - четири месеца след кончината на Негово светейшество. Патриарх Максим почина на 6 ноември.

Според устава на Българската православна църква патриаршеският избирателен събор трябва да се организира само в неделен ден.