Ще напуснете армията? Няма да прокопсате навън!

Най-доброто от печата

17-11-2012, 08:45

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Откъс от драматичната среща на министъра на отбраната Аню Ангелов с пилоти от авиобаза "Граф Игнатиево"

От няколко месеца напрежението в армията расте. Причината са подготвяните пенсионни реформи и направените съкращения. За да успокоят страстите, на 8 ноември министърът на отбраната Аню Ангелов и началникът на отбраната ген. Симеон Симеонов се срещнаха с пилоти в база "Граф Игнатиево". Разговорът красноречиво показва на колко различни езици разговарят ръководството на МО и военните. Седмица след срещата стана ясно, че във войската ще се раздават награди вместо бонуси за Коледа. Вчера пък вирус блокира сайта pan.bg, който стана трибуна за недоволството в армията и организира безпрецедентния протест на офицери пред Министерския съвет на 14 октомври. В разговора с военните министър Ангелов ги призовава да не вярват на сайта.

----------------------------------

Аню Ангелов: Военните не са запознати и добре информирани относно решенията, които Министерството на отбраната е взело. Самите военни, които вземат решение да си подадат рапорта, се влияят най-вече от слухове и спекулации. Има и медии, които представляват тези спекулации, и то откровени спекулации, които нямат нищо общо с истината. Затова сме тук - искаме да чуем вас...

Всеки от вас още преди 1 година е трябвало да знае какво става с неговата длъжност и с неговото военно формирование - остава ли, не остава ли, трябва ли да си търси нова работа...

Ние сме готови да посрещнем и много по-голям наплив от военнослужещи, които искат да напуснат армията. Оставяме и 14-дневен срок. И нямам никакво намерение да не спазвам правилника... Който от вас иска да си ходи, давам му възможност. Сега искам да говоря само с хората, които са мотивирани и имат намерение да останат... (бурен смях в залата).

Симеон Симеонов: Искам да кажа няколко думи, г-н министър, от страна на военните и да изразя безпокойството им от напрежението и съкращенията в армията. Последните 20 години сме свидетели на едно непрекъснато съкращение в армията. Това кара хората да бъдат несигурни, това е причината, за да вземат решение за себе си и да напуснат. От тази гледна точка аз напълно разбирам моите колеги. Трябва веднъж завинаги да се сложи край на реформите. Трябва да се направи закон, както е в другите държави, закон за реформите, и в този закон да е упоменато кога ще се сложи край. Българската армия не може непрекъснато да бъде съкращавана. Това го заявявам като началник на отбраната.

Второто, което ги притеснява. Те са влезли с огромно желание в строевете на Българската армия. Всеки тук, в "Графа", иска да работи, за да се реализира по най-добрия начин. Но тук - последните 20 години подготовката намаля по определени причини. Всеки иска да даде необходимия нальот на летците. Ето тук са и командирът на базата, и зам. командващият ВВС - те самите знаят какви огромни проблеми са срещали, за да осигурят подготовката на летците и поддръжката на авиационната техника. Трябва да се търси балансът, за да се върви напред.

Вие, г-н министър, казахте, че ВВС са привилегировани. В качеството си на пилот, а не като началник на отбраната реагирам, но ВВС не са привилегировани. Те са най-скъпите в армията, и не само в България, а по целия свят. По отношение на пилотите - натоварванията са големи. И за това медицинската комисия е дала и срок за пенсиониране на летците. Сухопътни войски също работят в трудни условия. Затова като колеги трябва да защитаваме интересите на Българската армия и затова в последните години хората са притеснени. И въпреки всичко военните от българската армия се представят по най-добрия начин в учения и мисии на НАТО. Но идва един предел. Аз разбирам колегите защо са притеснени и защо някои от тях напускат. Всеки сам си решава, но най-скъпото не са ВВС, а най-скъпото е човекът. Подготовката на един летец - от курсант, до втори, до първи клас, до носене на бойно дежурство, струва хиляди. А на десет души? Отива на милиони. И не може с лесна ръка да си позволим да напускат опитни пилоти. В последните години и техниката в "Графа" е по-малко, и нальотът е по-малко и това доведе до определена криза в състава. Периодът е много труден. За това искам да чуем вашето мнение, как разсъждавате и какво може да направим на база бюджета, за да решим нещата по най-добрия начин.

А. А.: Реформата е визия, трябва да я решим до 2014 г. ... Затова пак казвам - още преди 1 година трябваше да знаете какво ще става с вас. Но още тогава се знаеше - вие, от "Графа", не бяхте застрашени. Ами какво да кажем за радиотехническите войски тогава? Трябваше да си направите преди една година сметка да напускате! Ако си мислите, че някой навънка ви чака с отворени обятия... И че там ви чака по-добра реализация оттук? Вижте вашите колеги, които са напуснали - какво работят и докъде са стигнали?

Въпрос на военен: Петима мои колеги, а и аз, ще подадем рапорти от теча. Защо напускаме? Заради несигурност. Дали ще се променят условията на пенсиониране, дали ще останат 20 заплати, дали няма да се намалят. И никой не дойде да ни обясни по-рано защо се променят пенсионните условия. От 5 години в края на годината започват едни слухове и хората вече се изнервиха. Всеки си прави сметка, всеки храни семейства. Ето миналата година щеше да има бонуси и всеки си направи сметка какво ще направи с тези пари. Според мен това са причините.

А. А.: 11 години имаше ли слухове? Имаше! Напуснаха благодарение на тези слухове 28 летци. А сега? Има ли слухове - има. Опровергавах ли ги аз? Казвах ли - вярвайте на министъра.

Второ, къде са тези летци, които напуснаха миналата година? Имат прекрасен бизнес!? Летят ли на "Боинг"? Това беше едно време, сега е друго...

Ето, аз самият промених закона за отбраната и въоръжените сили, където се отказах от моето собствено право да спирам този, който иска да напуска! Ето - отворете закона от 2005 г., там имах това право. Сега аз премахнах този закон. Щом някой иска да напусне армията, прав му път! Пожелавам му късмет - това е положението. И така трябва да се отнасяте вие към вашите подчинени. Ако видите, че някой подчинен не си върши работата, махайте го! За какво ви е такъв. Щом няма желание да бъде в армията - изгонете го. Щом стои заради заплатите - махайте го.

Въпрос на военен: Друг въпрос - защо новите правила за пенсиониране важат само за военните? А не важат за поне още десет други професии в МО? Искате ли да ви ги кажа?

А. А.: Не, не държа.

Военен: Е, аз ще ви кажа само десетата - балерини, балетисти, танцьори (ръкопляскане в залата). Защо те остават на 25 години пенсиониране независимо от възрастта им?

А. А.: Ама вие защо така се отнасяте към тази професия? Ако вие знаете, ако вие имате най-малка представа дори колко е трудно на балетистите (ооо - силни викове в залата). Съберете една компания и отидете в балетното училище. Е, там вижте колко часа стоят те на трупчета и на пръсти и им е много трудно...

Вие напускате и не знаете какво остава след вас. Дали има подготвени, които да ви заместят? Така че, така че не оставяйте уебсайта pan.bg да ви лъже. Вие се оставяте уебсайтът pan.bg да мисли за вашия рапорт. Не се оставяйте.

Военен: Тук не става въпрос за pan.bg, а за самата реалност.

А. А: Какво мислите, че генералите не знаят за реалността?

Военен: Абсолютно съм убеден, че и ген. Радев (бригаден ген. Румен Радев - зам.-командир на ВВС), и ген. Симеонов я знаят, но искам и вие да я знаете. (бурни ръкопляскания в залата). Всеки е отговорен и полага труд до 42-годишна възраст, но има нужда и от почивка.

А. А.: Е, добре, казвате, че няма кой да ви замести, като напускате?

Военен: Да, няма, останахме трима инструктори. Знаете ли вие за колко време се става инструктор? А този инструктор да обучи нов летец? Нямаме ресурси (бурни ръкопляскания). Ще ви дам пример - ето, имаме печка, имаме и кибрит, ама ако няма въглища? Кел файда, че печката гори. Така че - ако има гориво, резервни части нямаме. Ако пък имаме резервни части, гориво няма да имаме. Ако пък имаме и двете - нямаме хора. Така че се въртим като паяк в паяжина, а мухата я няма.