Митко Щерев и неговите малки жени

Най-доброто от печата

17-11-2012, 08:44

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Маестрото сам отгледал дъщерите си Рая и Александра

Житейската норма, че човек трябва да посади дърво, да построи къща и да отгледа дете, при композитора Митко Щерев е преизпълнена. Наследството на Щерев са трите му дъщери Надежда, Рая и Александра, като двете по-малки музикантът е отгледал сам. Ако прибавим и обожанието на тримата му внуци, резултатът е доста повече от „две праскови и две череши”, както се пее в създадения от него хит. Композиторът, чиито мелодии към филмите „Осъдени души” и „Адаптация” засядат в душата, е сторил своя обикновен човешки подвиг, отглеждайки сам две деца, без да парадира с това. За него да бъде родител, е най-важният изпит в живота. Издържал го е с отличен.
Най-голямото момиче на Щерев е Надежда - рожба от брака му със спортната журналистка Росица Ковачева, продължил от 1970-а до 1974-та. Три години след раздялата Митко се „явява на поправителен” и води в гражданското Катерина. Втората му съпруга го дарява с две прекрасни момичета - Александра (в момента на 32) и Рая (на 27). Имената на красавиците си Щерев избира като традиционалист. „Родителите и на двете ми съпруги са страхотни хора. По тази причина за мен беше удоволствие децата ми да носят техните имена. Надежда и Рая са кръстени на бабите си, а Александра на дядо си”, разказа пред „Монитор” бащата на култовата група „Диана експрес”.
За съжаление и при втория семеен опит хармонията отстъпва пред грубата реалност, когато Катерина решава да замине за Норвегия. По това време Рая е на пет и половина, а Александра на 10 години. Майката редовно държи връзка с момичетата и мъжа си, но все пак гледането от разстояние не топли сърцата на децата. Щерев се изправя пред тегоби, не дотам познати на средностатистическия мъж. Започва да готви, пере, чисти и облича дъщеричките си. Толкова е старателен, че негови приятели често се шегуват, че е „баща героиня”.
„Когато останахме тримата,
първоначално се уплаших, но после свикнах с чувството
че трябва да се грижа за тях, защото те можеха да разчитат само на мен. След няколко години, когато поотраснаха, се наложи да си потърся икономка. Така се запознах с леля Фроска, която стана част от семейството ми. Три години тя се грижеше за децата и къщата ми, за което и сега искам да изкажа благодарността си към нея. Впрочем неотдавна й се обадих и попитах как да направя кюфтета с доматен сос. Така е. Когато някой ти гледа децата с обич, накрая ти става нещо като роднина. Благодарен съм също и на баба им Райна. В продължение на десет години те прекарваха по един месец с нея в провинцията”, връща лентата на спомените Митко Щерев.
Да си баща и майка едновременно, не е лесно, особено когато идва денят, в който момичетата ти започват да питат за неща, които иначе биха дискутирали с жена.
Една зимна вечер третокласничката Рая застанала по бикини
и тениска пред татко си и се разревала. Драмата била, че според момиченцето краката му били много тънки и криви. „След това признание още повече наду гайдата. В първия момент се притесних, защото един мъж не е подготвен за такива неща. После намерих снимка на майка й на тези години и й показах, че и тя е имала слаби и криви крака. Рая се успокои и повече не заговори на тази тема”, разказва създателят на хитове Митко Щерев.
Таткото музикант възпитавал момичетата си с еднаква топлота, но в годините на пубертета се оказало, че сестрите са доста различни по темперамент. Рая била кротка и изпълнителна. С нея Щерев ходел най-много по интервюта. Качвал я в колата и тръгвал за радиото. Докато стигнат, тя пеела и подритвала седалката на баща си. В радиото стояла в кабината на тонрежисьорите и кротко слушала какво говори татко й. Но с Александра Щерев видял доста зор. „В седми клас започна да бяга от училище. В продължение на три-четири години смених две училища и накрая се наложи да я пратя в Ямбол при сестра ми, където завърши гимназия. Не знам дали ще ми повярвате, но като характер и държание със сестра си Рая освен визуално нямат нищо общо”, откровен е музикантът. Явно бунтарският дух на Александра й е диктувал, че не е родена за обикновен „средностатистически” живот. През 2000 година тя получава роля в тв сериала „Ваканцията на Лили” по БНТ, а преди месец се изяви и във филма на Иво Стайков „Пъзел”. Освен това се занимава и с нумерология, макар таткото да не е фен на гадаенето с числа.
За разлика от повечето самотни родители, които държат децата си прекалено изкъсо, Щерев бил доста демократичен, когато дошло време на първите любовни трепети. Опитал да бъде строг в началото, но видял, че няма полза. Осъзнал, че е загубена кауза да спираш от срещи 16-годишно момиче, влюбено в съученик. Родителят бързо си дал сметка, че неговите принцеси са станали малки жени, които искат да вземат всичко от живота с пълни шепи и не се интересуват дали татко им одобрява постъпките им. „Просто трябва да изчакаш събитията и да прецениш кога да се намесиш”, дава съвет композиторът на всички родители. Той не правел драми от ходенето по дискотеки. Знаел в каква компания са децата му и бил спокоен. “Винаги съм гледал Рая и Александра да живеят по свободолюбив начин. Тоест да не се чувстват потискани. Трябва отрано да се дава възможност на децата да се чувстват свободни и най-важното сами да взимат решения. После това им помага, когато се отделят от семейството си”, излага позицията си таткото герой. С цигарите не е имал особени драми. В гимназията Александра пробвала. Но явно не й харесало. В момента и трите дъщери на Щерев не посягат към тютюна.
Накратко, с днешна дата Митко Щерев е милиардер, но не на финикийски знаци, а на обич от деца и трима прекрасни внуци. Най-големият – Митко, е от първата дъщеря Надежда. От шест години живее с родителите си в Германия и учи в средния курс. Александра зарадвала Щерев с внучка - Мишел. Малката чаровница навършила две годинки преди дни. А Рая допълнила радостта на татко си, като го дарила с внук - Денис, който е на година и половина.
Домашният любимец издействан със сълзи
Като всички деца, и дъщерите на Щерев дошли до момента, в който искали домашен любимец. Но таткото все не склонявал. Тогава Рая извадила най-безотказното оръжие - сълзите. Годината била 1990-а. Един ден третокласничката посрещнала музиканта на врата разплакана. „Обяснява, че ако имаме котка, няма да е толкова самотна и ще си има приятел. Александра беше вече голяма и излизаше с приятелки навън. Молбата за котката продължи цяла седмица и свърши, когато намерихме сиамката Лизи. Не можете да си представите колко ни промени. Освен че ни командваше, тя ни обедини и ни дари с много любов. Живя с нас около десет години и половина. Когато я загубихме, и за тримата смъртта й беше огромна загуба”, връща се в спомените си Щерев.
Училище за вкус
Макар и мъж, Митко Щерев споделя, че се е старал да научи момичетата си да купуват малко неща, но от качествени марки. „Мисля, че беше през 1991 година, когато за първи път им купих пуловери на „Бенетон”, а на следващата година нощници на „Палмърс”. Много исках да ги науча да си купуват малко, но скъпи дрехи, но не можах. Не е тайна за никой мъж, че красивите жени са своенравни и капризни. И моите дъщери са такива. Впрочем с най-благ характер е Надежда. Никога не съм имал никакви проблеми с нея.

Тони Димитрова:

Митко Щерев мога да оприлича с две думи. Първо, от мен към него огромно възхищение за невероятния му талант и за това, че се справя сам в живота и е отгледал цели три дъщери. Другата дума, която се отнася за него, е справедливост. Той е от тези хора, дето на никого не цепят басма. В смисъл не се страхува, че изразява мнението си. Без значение дали е прав, дали не е прав, той не е човек без мнение. Аз съм много щастлива, че работя с него. И го имам за голям приятел. Страшно много го ценя. Искам да кажа, че всеки певец, който е пял негови песни, може да се счита за благословен.