Разглеждаме царския парк "Врана", но само с екскурзовод

Мисия София

17-11-2012, 09:05

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Приказната градина къта уникални растителни видове

Напролет ще бъде отворен парк „Врана”, а посетителите ще влизат на групи и ще бъдат развеждани само от екскурзовод, за да бъдат опазени ценните растителни видове.

В момента обсъждаме различни варианти с туристически компании, съобщи зам.-кметът по екология Мария Бояджийска.

По думите ѝ красивата царска градина ще има работно време и е възможно входната такса да бъде със символична цена.
Кметството ще премахне изсъхналата растителност и ще бъде изградена поливна система. Ремонт очаква и езерото с лилиите, мостчетата и осветлението.
Ще бъдат сложени информационни табели пред дървесните видове, ще се раздават и брошури с информация за флората в градината, обясни Бояджийска. Ще се монтират 150 пейки и 100 кошчета за боклук за удобство на посетителите.
На първо време до приказния парк ще се стига само с градски транспорт, но плановете са след време "Врана" да бъде включена в маршрута на туристическите бусчета, разхождащи гостите на София през най-големите забележителности.
В момента паркът е затворен, а посещенията в него стават само след предварителна заявка и разрешително. Служител в градината разказа, че група пенсионерки от Ботевград са отишли на посещение, но не са пуснати вътре.
Липсата на път и паркинг до него е основна спънка паркът да бъде затворен толкова време, затова от общината търсят варианти за това как той да стане по-достъпен за гражданите.
Царската градина беше прехвърлена на общината от Симеон Сакскобургготски преди повече от 10 години, а едно от условията му тогава беше кметството да го поддържа и да го направи достъпен за гражданите.
Паркът има площ от 968 дка, а изграждането му започва през 1904 г. В него са събрани 821 дървесни, храстови и тревисти видове, а в цяла София те са 760. В градината се издигат трите вековни дъба, посадени лично от Фердинанд, който организирал пътувания на наши учени. Те донасяли в градината му чужди растения, дървета и храсти, като например червения дъб и секвоята. Затова в парка има дървесни видове от цял свят, а само екзотичната колекция включва 200 вида. Сред ценните дървета са различни видове спиреа, блатен кипарис, желязно дърво, секвоя, магнолия, ликвидамбър, ели, борове, дъбове, смърчове и др.