Студентската кльопачка - към университетите

Мисия София

17-11-2012, 10:00

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

По-вкусна и евтина ще излиза храната на бъдещите висшисти

Реформират студентското столово хранене.

Промяната предвижда да отпадне централизацията и всеки ВУЗ сам да менажира храненето на възпитаниците си.

За обсъжданата идея съобщи министърът на образованието Сергей Игнатов в Пловдив. Той уточни, че някои от висшите училища могат да осигурят по-качествена храна и на по-ниски цени за бъдещите висшисти.

За целта обаче трябва студентското хранене да се извади от общата структура „Студентски общежития и столове”, уточни министърът.

Той даде за пример Аграрния университет под тепетата, откъдето са категорични, че ако сами организират столовете си, менюто ще е по-питателно и вкусно, но по-евтино. Въпреки че дейността на студентските столове е субсидирана от държавата дейност, обедни менюта за студенти струват толкова, колкото са цените на ястията в кръчми и ресторанти. Така например порция пилешко се предлага на цена 2,93 лв. в студентски стол в Пловдив.  Финансистите все още изчисляват и търсят баланса, защото се смята, че в София е по-добре да има централизирано снабдяване на столовете, в Пловдив и Русе обаче не е така. Централизацията е невъзможна. Всевиждащото око е само на бога, заяви министърът.