Без хаос в сметките за парно, обещават топлофикациите

Общество

17-11-2012, 10:30

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

От Нова година ще се намали цената

Евентуалното понижение на цените на топлинната енергия вследствие намаляването на цената на природния газ от 1 януари 2013 г. няма да затрудни изготвянето на сметките за парно.
Това заяви  председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества в България Илия Николаев.
След подписания през тази седмица нов договор за доставка на руски газ на цена с над 20% по-ниска спрямо цената в стария договор, от "Булгаргаз" прогнозираха минимално понижение на крайната цена на синьото гориво от 5-7%, което пък според методиката на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране /ДКЕВР/ ще доведе и до понижение на цените на
топлинната енергия.
Председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев неведнъж заяви в последните седмици, че можем да очакваме по-ниски цени на парното от началото на годината, ако понижението на крайната цена на природния газ е с над 5%.
Николаев коментира, че вероятно намалението на цените на топлинната енергия няма да бъде голямо, тъй като "Булгаргаз" има недовзет приход, а и още не е ясно как ще се отразят върху цената на газа цените на алтернативните горива и курсът на долара. Относно въвеждането на корекцията в цените в сметките на клиентите Николаев не очаква никакви проблеми. Вече от две години работим по схема на 3-месечни корекции на цените на газа и на топлинната енергия и се е налагало и друг път да се въвеждат промени по време на отоплителен сезон, каза той. Там, където има месечно отчитане на топломерите, няма да се наложи да бъде направено извънредно отчитане, каза Николаев. На останалите места се прави отчитане на данните в абонатните станции и спрямо прогнозните количества, заявени от гражданите, корекциите в цените се прехвърлят и върху сметките им.
Относно погасяването на задълженията към "Булгаргаз" от страна на топлофикациите, Николаев коментира, че обикновено преди началото и в началото на отоплителния сезон тези задължения са най-ниски. Въпреки това по данни на "Булгаргаз" от края на септември тази година общите задължения на топлофикациите надхвърляха 150 млн. лв., като най-големия
дълг е на "Топлофикация София". Всяко от топлофикационните дружества прави всичко възможно да се издължи на доставчика, защото задлъжняването не улеснява нито нашата работа, нито тази на "Булгаргаз", посочи Николаев. По данни на асоциацията в момента всички топлофикационни дружества безпроблемно са започнали работа в отоплителния зимен сезон.