Църквата с писмо до бойкотиращите

Общество

17-11-2012, 12:00

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Призоваха митрополитите Григорий, Игнатий и Николай да участват в заседанията

На заседанието си от 16 ноември Св. Синод на БПЦ-БП взе решение да изпрати писма до Техни Високопреосвещенства Великотърновския митрополит Григорий, Плевенския митрополит Игнатий и Пловдивския митрополит Николай.

С това Св. Синод ги призовава те да се включат в следващите заседания от Зимната синодална сесия, които ще продължат до 19 декември т.г . Член 54 от устава предвижда, че митрополитите не могат да откажат участие в заседанията на синода по причини, които не са признати за уважителни. При неизпълнение на това задължение архиереят подлежи на църковно наказание, посочват от Светия синод. Следващото заседание на синода ще бъде от 26 до 29 ноември, съобщи БНР.

Врачанският митрополит Калиник, който преди седмица не подписа решението за избора на митрополит Кирил за наместник - председател на Светия Синод, е изпратил писмо, в което косвено признава това решение. Калиник е помолил още да не бъде поставян в листата с кандидати за патриарх, между които ще бъдат избрани тримата основни претенденти за поста. Според източник от Синодалната палата, Западноевропейският митрополит Симеон също е признал с писмо Кирил за наместник-председател. Така митрополитите, които не го одобряват, остават само трима.