Как се обикаля светът с малко пари за 1 година

Животът

17-11-2012, 13:52

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

И двама напуснали работата си, за да се отдадат на едногодишната авантюра

Федерика Волтини (27) е наскоро дипломирана фармацевтка, а приятелят й Джовани Каваньола (37) - електронен инженер. Двамата са от Бреша, Северна Италия, и през миналата година решават да реализират мечтата на живота си - да опознаят света, като го обиколят. С тази цел те напускат работата си, за да се впуснат в едногодишно пътешествие, което се оказва не толкова скъпо, колкото човек си мисли. Специално за “24 часа” от щата Мисури, където се намират в момента, италианците разказаха как може да се обиколи светът с малко пари.

 

Колко време трябва за подготовката на едногодишно околосветско пътешествие?


Решението за подобен вид пътуване не се взема импулсивно и процесът по подготовката е доста дълъг. При нас всичко започна през декември 2011 г., когато решихме сериозно да реализираме мечтата си. Обмислянето на подобно пътешествие може да започне година преди него, а конкретната му подготовка - 6 месеца преди заминаването. Най-важното е да имате желание да опознаете нови места и особено нови хора и култури. Съвсем не е необходимо да бъдете богати. Човек просто се научава да се лишава от повърхностните неща, които пълнят ежедневието ни, и да се наслаждава на всеки един момент от пътуването, защото то е уникално. Прилича на филм, в който ние сме главните герои и сме свободни да играем, без да следваме никакъв сценарий. Да живее импровизацията!


Какви са етапите в организацията - от избора на страните и престоя до резервацията 
на полетите?


Ключовата дума е “гъвкавост”. Нашата идея в началото беше да прекараме няколко месеца във Великобритания, за да подобрим английския си и след това да вземем 6-месечна виза за САЩ. Разглеждайки интернет обаче, разбрахме, че съществуват специални самолетни билети за 1 г., които позволяват да се обиколи светът на много изгодни цени. След това се свързахме със специализирани агенции, които ни предложиха различни оферти на базата на избрания от нас маршрут.

Така резервирахме нашия билет Round The World, който струва 2500 евро на човек. Той включва полетите Лондон - Монреал, Лос Анджелис - Хонолулу, Хонолулу - Нади, Нади - Окланд, Уелингтън - Мелбърн, Брисбейн - Сингапур, Сингапур - Токио, Токио - Лондон. 
Билетът налага да се придвижваме винаги само в една посока - от изток на запад или обратно. Това значи, че не могат да се прелитат повече от един път Атлантическият и Тихият океан. Хубавото е обаче, че могат да се променят безплатно и свободно датите на полетите във всеки момент.

 

Какви маршрути избрахте?

 

Нашето пътуване започна през май 2012 г. с нискотарифен полет за Англия. Останахме 10 дни в Бирмингам, посетихме Лондон и Оксфорд. След това останахме 7 седмици в Шотландия и 3 седмици в Южна Англия. После се върнахме за 2 седмици в Италия, за да приготвим багажите си за същинското околосветско пътуване. То започна в средата на август с полет от Лондон за Монреал. В Канада останахме около месец, обикаляхме Монреал, Отава и Квебек.

След това се отправихме към Ню Йорк, където останахме 3 седмици. Сега сме в Мисури, но за да стигнем дотук, посетихме щатите Вашингтон и Канзас. Следващите ни етапи са Флорида през декември и Калифорния през януари 2013 г. От Лос Анджелис ще заминем за Хаваите, където ще останем 3-4 седмици. След кратък престой на островите Фиджи ще летим за Нова Зеландия, а после - към Австралия. Сингапур ще бъде трамплинът ни към Тайланд, а през юли ще стигнем до Япония. От Токио ще отлетим за Лондон, а оттам с нискотарифен билет - за Италия.

 

В какъв тип места отсядате?

 

Във всички случаи не можем да си позволим една година по хотели. По интернет намерихме много алтернативи, които позволяват да се отсяда в частни къщи безплатно. Разбира се, това не е нещо ново, развито е по цял свят и ти дава възможност да опознаеш “отвътре” културата и нравите на всяка страна. Много семейства отварят безплатно домовете си в замяна на някаква помощ - от такава за домакинството до обучаване на италиански език, от градинарство до детегледачество. Някои просто искат да им разказваш впечатленията си за света, тъй като нямат възможност да пътуват. Както във всяка друга социална мрежа, и тук всеки пътешественик има свой профил, където отбелязва впечатленията си от пътуването и от хората, които среща.

Разбира се, в началото всеки, който започва от нулата, изпитва известно недоверие към този начин на пътуване, но после си казва: “Как може да не съм го направил досега!”

 

Къде срещнахте най-гостоприемните хора?

 

Навсякъде, където сме били. Във всички страни срещнахме хора, заинтересовани да ни опознаят. По време на престоя ни в Шотландия през юли се бяхме запознали с една двойка от Канада, а през август бяхме в дома им в Монреал. Грижеха се за нас като за родни деца.

 

Къде и как се храните?

 

Като истински италианци обичаме да се храним добре. За нас моментът на хранене е нещо като религиозен ритуал и е постоянно в центъра на разговорите ни. Много често ни молят ние да готвим типични италиански ястия и го правим с огромно удоволствие. Обичаме да опитваме различни и непознати за нас ястия, защото сме убедени, че кухнята разказва много за даден вид култура. Яли сме всичко възможно, включително свински пържоли с кленов сироп в Квебек. Няма да забравим и pastrami sandwich в нюйоркския ресторант, където е снимана прословутата сцена от филма “Когато Хари срещна Сали”.

 

Как се придвижвате в различните страни? Кои са най-изгодните начини за пътуване?

 

Във Великобритания използвахме влак, самолет, автобус и автостоп. По принцип правилото е да се резервира онлайн възможно най-рано. Влаковете са точни, но понякога са доста скъпи. Има обаче нискотарифни автобуси между големите градове. В Канада, където влаковете и автобусите са скъпи, ни посъветваха да се запишем в сайта за rideshare, който е много често ползван от всички. 

Така можете да споделите пътуването в колата на някой и той ви определя цената, както и началната и крайната точка на пътуването. В повечето случаи става въпрос за хора, които пътуват редовно между два града по работа и по този начин си плащат част от бензина. Така печели и природата от по-малкия брой движещи се коли, и пътникът, който плаща малка сума. В САЩ установихме, че извънградският обществен транспорт е рядък и скъп. И в този случай на помощ идват нискотарифните автобуси и полети, при положение че ги резервираш навреме онлайн. И в САЩ се използва много методът rideshare.

 

Какво не трябва да се прави по време на пътуване?

 

Никога не трябва да претендираш да държиш под контрол цялото му протичане. По-скоро е необходимо да умееш да превърнеш непредвиденото във възможност, от която да се възползваш.

 

Какво има в куфарите ви?

 

Те са особен вид раници за трекинг, които се отварят като класическия куфар. Имат обаче всички предимства на раницата и не е необходимо да ги пренареждаш всеки път, ако искаш да си вземеш бельо от дъното. Имайте предвид, че багажът за една година е точно толкова, колкото и този за един месец - и в двата случая се налага да перете. 
В нашия случай решихме да планираме престоите си в различните страни на базата на климата, така че да напълним раниците си само с неща за топъл сезон и така да ограничим теглото им. Правилото е да носиш възможно най-леките неща, защото винаги можеш да си купиш нещо на място.

 

Каква застраховка имате?

 

Този аспект никак не трябва да се подценява. Необходимо е на всяка цена да се снабдите със специална застраховка за път, която покрива евентуалните медицински разходи в чужбина особено ако отивате в САЩ и Канада, където те са високи. 
Ние си купихме заедно с околосветския самолетен билет застраховка от 430 евро. Има обаче полици, които покриват и багажа, обезщетяват в случай на инциденти или при практикуването на рискови спортове като алпийски ски, скок с бънджи и т.н.

 

Кое ви обогати най-много досега от пътуването?

 

Даваме си сметка, че това пътуване и преживяване постепенно ни променят като хора. Вече по-малко държим на формалностите. Справяме се с ежедневните проблеми много по-спокойно и приемаме нещата такива, каквито са, без да сме стресирани от факта, че всичко трябва да се направи бързо и веднага.

Имаме много повече време да мислим и да разсъждаваме за това колко животът ни е бил зависим от неща, без които можем да караме съвсем спокойно. 
Както и очаквахме, нашата страст по пътешествията се оказа феноменален начин за опознаването на нови култури. В което и кътче на света да отидем, ни очаква винаги едно ново запознанство или приятелство.