Две български общини стават турски?

Животът

17-11-2012, 15:49

Снимка:

Plovdivutre.bg, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Минерални бани и Антоново са станали членове на турско сдружение

Две български общини от област Хасково и област Търговище станаха членове на TDBB - турско сдружение със седалище в Истанбул. Името на сдружението буквално се превежда на български като Съюз на общините от тюркския свят, но у нас то е представено като Сдружение на общините в Турция, предаде КРОСС, цитирайки разследване на Николай Драганов.

Хасковската община Минерални бани и търговищката Антоново са получили покана да се присъединят към сдружението, което обещава да инвестира в тях, посредством кандидатстване за различни проекти, като също така по думите на зам. кмета на Минерални бани Муса Чолак, общината няма да плаща никакъв членски внос за участието си в сдружението.

Чолак твърди, че по този начин Минерални бани ще се възползват от опита на турските общини по проекти, които не са спуснати като мерки в България. За бъдещи членове на въпросното сдружение се спрягат още четири български общини - Руен, Мадан, Момчилград и Исперих.

Като основни цели в сайта на сдружението се посочват „подобряването на градската среда и администрацията, запазване на културното и историческото наследство".

Любопитни са и изискванията за членство, които гласят, че в ТDBB могат да участват огранизации, асоциации и дори хора, които работят в сферата на градското и местното управление от "страни и региони, където се говори турски или диалектите му, както и региони, които имат географски, исторически и културни връзки с тези страни".

Зам. кметът на Антоново Исмаил Ибрямов коментира, че това е съвсем нормално Сдружение на общините в Турция, каквото има и в България, и не трябва да се търсят и предизвикват излишни полемики и скандали. Той обясни, че причина за поканата е факта, че община Антово е побратимена с турската община Беймелек, като според него всички български общини, побратимени с турски такива, би трябвало да получат покани.

Агенция КРОСС се свърза с община Ардино (област Кърджали), побратимена с други турски общини, но г-н Неджим Ходжов – зам. кмет на общината, отрече Ардино да е получавала подобна покана. Не стана ясно на какъв принцип точно се изпращат поканите, а същото толкова интересен изглежда и въпросът с приемането на предложението за членство от самия общински съвет в съответните общини. Според г-н Ходжов такова предложение няма как да бъде прието без гласуване в съвета, но по въпросния процес така или иначе се явява по-скоро формален.

По думите на председателя на БСП в Минерални бани Пашин Пашинов, решението за присъединяването към TDBB e било взето без никакви предварителни дискусии или дебати. От такива „не е имало нужда, тъй като г-н Муса освен зам.-кмет е и лидер на ДПС в Минерални бани, а те имат пълно мнозинство в съвета.“ Подобната е ситуацията и с повечето общини в региона.

Като коментар по темата областният координатор на ПП Атака за областите Хасково, Смолян, Кърджали, Пазарджик и Пловдив разкри какво е мнението на националистите и колко опасно според тях е случващото се в региона.

„Изключително притеснение сме от случващото се в община Минерални бани”, не скри Монев. „Това е една малка община от селски тип, в която живеят не повече от 6000 души, а над 70 процента от населението изповядва ислям. Кметът е от ДПС, както и осем от единадесетте общински съветници. Това е една от феодалните общини на тази партията. Тя има абсолютната власт там и ние сме свидетели как буквално една наша община става турска.”

„Същото ще се случи с общо шест български общини. Ние от ПП Атака виждаме в това реална заплаха, тъй като считаме, че Република Турция се меси в нашите дела. На хартия община Минерални бани се води туристическа община, ще се правят проекти за подпомагане на туризма. Представено е пред местното население, че ще се организират обучения, семинари и конференции, но реално погледнато българите, колкото и малко да са етническите българи в тази община, се страхуват основателно, че това ще бъде поредния опит за асимилация. В тези културни проекти ще бъде представено „величието на майка Турция, колко добре е там и според нас е съвсем реално да се страхуваме, че в един момент община Минерални бани, а и не само тя, ще поиска автономия”, пише actualno.com.

„За нас този случай е поредно доказателство, че управляващите от ПП ГЕРБ откровено изповядват протурска политика. Те по никакъв начин не взеха отношение и не защитават българските интереси. За нас този казус е част от имперските интереси на Република Турция и нейния ръководител ислямистът Ердоган. Положението в тези общини е наистина страшно, тече активно политика за асимилация на българското население. Имаме информации, че там действат не само представители на ДПС и турските интереси, но и ислямистки представители на различни фондации от Саудитска Арабия и други арабски държави.”

„Ние обезателно трябва да си защитим интересите. Има си изпълнителна власт в лицето на управляващите от ГЕРБ. Ние от Атака обещаваме, че ще направим всичко възможно да сигнализираме органите на властта, но съдейки по политиката, която до този момент водят управляващите, едва ли ще има реакция от тяхна страна. Налични са лостове, с които случващото се в тези общини може да се прекрати моментално. Областният управител може веднага да наложи вето върху решението на общинският съвет. А областният управител за община Хасково е от ПП ГЕРБ”, заяви Монев.