Стигаме пеш от Резово до Инеада

Туризъм

17-11-2012, 15:46

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Пешеходната зона ще привлече туристи

Пещеходна зона, която свързва Резово и Инеада ще привлече туристи и ще помогне за съживяването на пограничните селища.

На това мнение са областните управители на Бургас Константин Гребенаров и Къркларели, Република Турция - Мустафа Яман, които през юни лансираха идеята за пътеката, а сега усилено работят за осъществяването й.

Разговорът тогава бе провокиран от проекта, който двете страни съвместно изпълняваха за популяризиране на природното, културно и историческо богатство на двете области. 

"Убеден съм, че подобна стъпка ще съживи пограничните селища и ще създаде много нови възможности за туризъм. И двете страни имат какво да покажат, това са райони с уникална природа - резервати, защитени местности, красиви плажове, които ще привличат много туристи”, каза Гребенаров.

За осъществяване на идеята областният отправи писмено предложение до Междуведомствения съвет по въпросите на граничния контрол към Министерски съвет /МСВГК/, който да се произнесе относно откриването на нов гранично - пропускателен пункт и стартирането на преговори за сключване на междуправителствени споразумения със съседна Турция.

Вчера на заседание в София на експертната работна група за подпомагане дейността на МСВГК, темата за откриване на пешеходна зона Резовo-Инеада бе обсъдена. Работната група подкрепи инициативата на областния управител на област Бургас и ще излезе с предложение до Междуведомствения съвет,