Във Фейсбук искат ръчно теглене на числата от тотото

Животът

18-11-2012, 11:15

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Десислава Стаменова

Всичко от Автора

Ще падне ли рекордният за всички времена джакпот?

Тотото пак оцеля. Утре джакпотът се очаква да мине 9.5 милиона лева. Сума, която запали стотици хиляди  да се редят на опашки, да дават луди пари, да попълват фишове и да мечтаят. Някои правят и глупости. Чуха се лични изповеди за изтеглени заеми, за да се пусне фиш с пълно комбиниране от 20 числа, което излиза около 23 хиляди лева. А математиците са го изчислили - комбинациите при 6/49 са около 14 милиона, тоест шансът е 1:14 милиона да сте вие. Ако не пуснете фиш с 13,983,816 милиона комбинации, има голяма вероятност да загубите. Т.е. ако искаш на почти 100% да спечелиш е нужна инвестиция от около 10 млн. лева, за да се пуснат 3.5 млн. комбинации.

Темата джакпот нажежи и социалната мрежа. Симеон Александров от Пловдив е един от многото, които искат да се върне ръчното теглене на числата, за да има по-малко съмнения за манипулации и предварително задаване на печелившите числа. "Преди години, като стартира 5 от 35, в едно предаване на Бригита Чолакова теглеха ръчно тиражите, и ако не всяка, то през седмица-две някой познаваше петте числа. И много бързо преминаха към въздушната сфера. Между другото спомням си преди години, че шестицата даваше 20 хиляди, но тогава бяха достатъчни да си купиш апартамент и лек автомобил", пише Симеон. "Тотото в Америка електронно ли се тегли или пък жребият за Световното по футбол? Искаме да се върне ръчното теглене на живо, за да вярваме на тотото, допълва пловдивчанинът."

Друг коментар във Фейсбук: "Защо в играта 6 от 49 има само една печеливша група? Безспорно, за да се натрупва по-голям джакпот. Ами ако сте улучили пет числа, редно ли е да пиете една студена вода? Познавам всички тотализатори в Европа и такова издевателство над участниците няма! Крайно време е в 6 от 49 да има едно теглене. Преди години те бяха направени две, защото максималната печалба бе фиксирана до 20 000 лв. Сега такова нещо няма, може и милион да спечелиш, да ти е честит!"

Според Мариана Вълкова "с това компютърно обслужване на печалбите може никога да не спечелиш, а може и две поредни шестици в два поредни тиража с едни и същи числа се паднат."

"Крайно време е да се върне ръчното теглене на числата, за да има някаква вероятност да печелят и случайни хора. Поне веднъж месечно", е написал Стоян Аврамов.

В първите години на тотализатора числата се теглят ръчно. От 1975 до 1981 година тегленето се извършва посредством електрическа сфера. Оттогава до наши дни е въведен принципът на въздушната струя. Грамажът на 42-те топки варира от 2.38 до 2.47 грама.

Първите съмнения за манипулации се появиха през 2009 г., когато абсолютно едни и същи цифри излязоха в два последователни тиража. В първия нямаше нито един познал комбинацията, а във втория тираж те бяха 18.

Сега всички комбинации влизат в компютър. Има подозрения, че машината има програма, която изчислява кои комбинации липсват, те се падат и така няма печеливши. А целта е джакпотът да расте.

Факт е обаче, че досега всякакви проверки и ревизии не са изкарали наяве нередности.

И въпреки съмненията тото пунктовете през последните дни се пръскат по шевовете от мераклии за милиони. Така е и в увехтелия пункт в кв. "Смирненски" в Пловдив. Снощи сварихме там и 78-годишната баба Витка. "Ще дам печалбата на внуците. Искат да правят бизнес. Пък ако ми се падне ще си оставя малко парички и за мен," разказа възрастната жена.

18-годишният Георги, ученик от Математическата гимназия, също има начертан план: "Взимам парите и изчезвам в Америка. Въобще няма да се върна тук. Ще прибера и родителите ми."

"Не мога да си представя какво ще правя ако улуча шестицата", споделя Антоанета. "Сигурно ще полудея. Пускам 5 фиша с любими числа-рождени дати и други. Не вярвам, че милионите носят нещастие. Ще се моля да улуча."

"Ще купя апартаменти и коли на децата ми, ще построя вили в планината и на морето, ще обиколя света, ще започна мой бизнес", мечтае 46-годишният Денис.

Печелившата формула за удар на шестица все още е енигма.

Статистиката обаче показва, че 7 е най-тегленото число. Затова и то е най-задрасквано в тото фишовете.

Други любопитни факти са, че мъжете печелят по-често от жените, готовите фишове са по-късметлийски, джакпотът се пада по-често в неделя.

От Българския спортен тотализатор пак напомниха, че пунктовете в страната ще работят с удължено работно време, упоменато на всеки от тях.

Тегленето на тираж № 92 в неделя, 18 ноември, ще бъде в 21:00 часа по БНТ 1.

Преследвайки тото милионите обаче се огледайте около вас – може би отдавна вече сте улучили джакпота – с усмивката на вашето дете, с това, че имате близки и приятели, или пък, че се събуждаш здрав или просто защото си жив и имаш мечти.