При обилен сняг: Затварят поетапно за почистване синята и зелена зона

Мисия София

18-11-2012, 09:00

Снимка:

БГНЕС

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Едно каре ще бъде чистено за около час, надява се Веска Георгиева

Карета от улици в "синята" и "зелената" зони за платено паркиране в София ще бъдат затваряни поетапно за почистване при снеговалеж за почистване.

Машините ще влизат в каретата веднага след като бъдат почистени основните булеварди или по същото време. "Ще се опитаме така да организираме работата, че едно каре да бъде почистено за около час", каза Веска Георгиева, шеф на Столичния инспекторат пред „Труд”

Специални пътни знаци "снежинка" вече са поставени на табели, указващи режим при зимни условия. Досега малките улици стояха с дни под преспите, докато машините успеят да ги разрият.

Графикът за работа и границите на участъците за почистване вече се съгласуват между Центъра за градска мобилност, почистващите фирми и Столичния инспекторат.

След като съответното каре бъде почистено, то ще бъде отваряно отново за паркиране. Живеещите в района ще бъдат уведомявани за предстоящата акция чрез бележки, разлепени по входовете.

"Почистването ще се прави своевременно и в по-голям мащаб", каза зам.-кметът Любомир Христов. Той обясни, че ако някой не си е махнал колата, тя ще бъде вдигана от "паяк".

"Но няма да караме автомобили на наказателен паркинг", обясни зам.-кметът Любомир Христов.
Колата просто ще бъде разместена и после върната на място. Христов призова живеещите в центъра да проявят разбиране и в деня за почистване на снега да преместят колите си сами.

Идващите от кварталите няма да могат да влизат в затворените за чистене улици с автомобилите си и ще трябва да търсят паркинги в други карета.

Ако возилата са зарити под преспите, хората трябва да си ги почистят и после преместят.