513 жертви по пътищата на България от началото на 2012 г.

Животът

18-11-2012, 14:25

Снимка:

БГНЕС

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Днес е Световният ден на възпоминание за жертвите на пътнотранспортни произшествия

513 души са загинали след катастрофи по пътищата на България от началото на годината.

Черната статистика представи Владимир Тодоров от Българската асоциация на пострадалите при катастрофи. Днес е Световният ден на възпоминание за жертвите на пътнотранспортни произшествия. Ранени при катастрофи само през тази година са 6529.

По този повод пред ВМА в София от Българската асоциация на пострадалите при катастрофи беше поставена инсталация от 16 чифта обувки, тъй като това е броят на хората, които загиват по пътищата на България за 10 дни.

За три години благодарение на усилията на държавата, на медиите, сме спасили над 1000 човешки живота. И на коледните празници ще има 1000 запазени семейства, заяви Тодоров и добави, че броят на загиналите при катастрофи в сравнение с миналата година е намалял.

По думите му това е станало факт благодарение на усилията на цялото общество.

"Няма българско семейство, в което да няма пострадал при катастрофа. Нека всеки един тази вечер да запали една свещ и да я постави на прозореца, да си помисли хубави думи за тези, които без време си отидоха", призова Тодоров.

Да поставим нашите цели, че най-важно е да стигнем, където сме тръгнали, че там ни чакат, че трябва да превозваме хората внимателно, да пазим останалите, които се движат по пътищата, допълни от своя страна Алекси Кесяков, секретар на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата.

Той призова всеки български гражданин да помни: "Нас ни чакат, затова нека да превозваме хората внимателно и да се грижим за всички по пътищата в името на здравето на хората, за повече радост и по-малко нещастие".

Същевременно стана ясно, че във връзка със Световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия – 18 ноември, по разпореждане на главния секретар на МВР главен комисар Калин Георгиев на територията на цялата страна се провежда специализирана полицейска операция с цел безопасност на пешеходците.

Операцията носи името "Валя" като поклон пред паметта на загиналите при пътни произшествия и благодарност за ежедневните усилия в превенцията за пътна безопасност на Фондация "Безопасни улици от Валя".

До 20 ноември мобилните екипи на „Пътна полиция” ще осъществяват контрол с автоматизираните заснемащи системи, като проверките ще бъдат насочени главно в зоните на пешеходните пътеки, където е повишен рискът за ПТП с пешеходци.

По-голяма част от силите и средствата ще бъдат съсредоточени в областните центрове и в участъци, на които масово се превишава максималната разрешена скорост.