Единството на църквата е най-необходимо, зове митрополит Кирил

Животът

18-11-2012, 16:07

Снимка:

БГНЕС

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Нека всички да дойдат на заседанието на Светия Синод, призова той бойкотиращите

Най-необходимо и важно е единството на Светия Синод, на православните християни и на христовата църква, заяви наместник-председателят на БПЦ и софийски митрополит Кирил.

"Когато има различно мнение, то трябва да бъде обосновано, защото е много важно единството на църквата, то е в основата й. Не трябва да разкъсваме хитона на църквата.

Някои трябва да се съобразят с това нещо, защото не става въпрос за обикновени неща, а за важни събития в живота на БПЦ", отбеляза още владиката.

Той изрази надеждата си, че всички митрополити ще отидат на следващото заседание на Светия Синод и изрично подчерта, че те могат да отсъстват само ако имат основателна причина за това.

"Най-правилното е всички да дойдат на заседанията на Св. Синод и всички архиереи да решаваме в единство и единодушие", убеден е митрополитът. Той подчерта, че вече 11 души от Светия Синод признават избора на наместник-председател на БПЦ.

Той отслужи днес в църквата "Св. Неделя" първата си неделна литургия в качеството си на софийски митрополит, като на службата дойдоха десетки граждани, които чуха думите му както за патриарх Максим и неговото дело, така и призива му за единство.

"Патриарх Максим се стараеше да постигне единството, което изискват светите отци, така е било и на вселенските събори, защото в православието само с единството на членовете на съборите е могло да се вземе решение по догматични и редови въпроси", разказа той на миряните.

"Слава Богу, дядо Максим преведе църквата през огън и вода и в най-тежките времена на атеизъм и разкол. Той призоваваше да стоим твърдо във вярата, в единството на българската църква и той го направи", каза още митрополит Кирил.