Приятно ми е, академик Рашидов!

Животът

18-11-2012, 17:15

Снимка:

БГНЕС

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Министърът на културата стана почетен член на Руската художествена академия

На официална церемония министърът на културата Вежди Рашидов стана академик на Руската художествена академия, съобщиха от Министерството на културата.

Почетното членство му бе връчено тържествено от Зураб Церетели, президент на най-престижната руска академия за изкуства.

"С радост приемаме за почетен член Вежди Рашидов, един голям талант, чието творчество е известно навсякъде по света", каза в приветствието си Зураб Церетели.

"Получавал съм много отличия, член съм и на други академии, но за мен е изключителна чест, че именно руската художествена академия ми дава това почетно звание. Прекланям се пред великата култура на Русия и като творец и като министър съм щастлив от оценката, която днес получавам.

Зная, че за изкуството няма значение колко са големи държавите, а колко е голям талантът. Единици са тези, които движат пластичния вкус на света и Русия има сред тях най-достойни имена. Щастлив съм и за това, че това звание показва, че България е забелязана, защото повече от всичко искам българските творци да бъдат оценени по света", заяви в словото си самият Рашидов.

В речта си министърът допълни, че израз на тази висока оценка за България е тазвечершният тържествен концерт в Москва за откриване на Дните на българската духовна култура.

През 2012 г. 16 държави са имали свои дни на културата в Москва, но само и единствено за България тази вечер се отваря голямата зала на световния Болшой театър, посочи Рашидов.

В една от най-хубавите зали на руската художествена академия министър Рашидов и Зураб Церетели откриха съвместна изложба от произведения на Гeорги Трифонов и Стоян Цанев.

"Радвам се, че творбите на световния творец Стоян Цанев и на изключителния рисувач Георги Трифонов греят в една зала, в която никога не е имало случайни изложби", каза в приветствието си Вежди Рашидов.