ВМРО-ДПМНЕ е мой личен провал, призна Любчо Георгиевски

Свят

18-11-2012, 16:56

Снимка:

БГНЕС

Автор:

bulgariautre

Всичко от Автора

Македонците трябва да учат албански, призова бившият премиер

ВМРО-ДПМНЕ е мой личен провал. Днес това е една фалшива партия, без идеология. Чувствам се длъжен всеки ден да я разобличавам.

Думите са на бившия македонски премиер в периода 1998-2002г. и един от създателите на ВМРО-ДПМНЕ  - Любчо Георгиевски пред Радио Свободна Европа.

Той предупреди сегашният лидер на ВМРО-ДПМНЕ и премиер на Македония Никола Груевски да не тръгва към "лични нападки, защото той знае много пикантни неща за неговото минало".

Както е известно, Груевски бе министър на финансите в кабинета на Георгиевски, а след оттеглянето му от лидерския пост в партията той лично го предложи за негов заместник на поста председател на ВМРО-ДПМНЕ.

По повод дългогодишния спор за името на западната ни съседка между властите в Скопие и Атина Георгиевски, който в момента е ръководител на ВМРО-Народна партия, каза, че Македония не може да си позволи "още 20 или 40 години да затъва в сегашното положение".

"Аз говоря много открито по този въпрос. Според мен всеки политик, който се отнася отговорно към държавата трябва с доста кураж да предложи решение на този проблем. Манипулации с името могат да увеличат рейтинга и да доведат до още една изборна победа, но Македония ще върви към пълна катастрофа", подчерта още Георгиевски, цитиран от БГНЕС.

По отношение на междуетническите отношения, между албанци и македонци, Любчо Георгиевски смята, че "вече не е възможно да има размяна на територии".

"Днес, ако искате Република Македония да има бъдеще трябва да учите албански. Това нещо съм го казвал на няколко пъти, не само символично. Един от най-големите недостатъци на македонския народ в нашата съвместна държава е фактът, че албанците говорят нашият език, а ние не разбираме техният. Това е реалността", подчертава Георгиевски.

Според него, ако в страната продължи политиката с измислиците за "славното минало" македонците ще загубят подкрепата на всички етнически общности в Македония, както това е станало с македонците-мюсюлмани.

"В момента живеем в една тотална хипноза и колкото по-бързо се събудим, толкова по-добре за нас", каза в заключение бившият македонски премиер.