Фирма жили с фалшиви оферти за гурбет

Животът

18-11-2012, 17:17

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Компанията фантом събира по 350 евро от кандидат-емигрантите

Фирма завлича десетки българи с фалшиви обява за работа в чужбина. Схемата работи успешно от няколко месеца насам. Компанията, която обещава работа на българи в Западна Европа, е „Еко транс фрукт” ЕООД.

Фирмата често публикува обяви, в които предлага работа в цветарски оранжерии в Дания или в складове на голяма търговска верига в Германия. Кандидатите са мнозина и те бързо биват одобрени, след което договора се изпраща по имейл. С подписването се плаща 350 евро такса. Още на следващия ден обаче телефонът в офиса на компанията се оказва изключен.

След проверка се оказва, че „Еко транс фрукт” ЕООД не е регистрирана в Агенцията по заетостта, както следва по закон. Според Търговския регистър офисът на фирмата се намира на улица „Опълченска” 112 в София. Там обаче няма подобна компания. Жалби срещу фирмата фантом са подавани в Инспекция по труда още през август. Правени са няколко опита измамниците да бъдат открити, но безуспешно, предава бТВ. Случаят се разследва от Главна дирекция за борба с организираната престъпност.