Израел обмисля примирие, ако Палестина прекрати огъня

Новините

19-11-2012, 06:00

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Еврейската държава и Хамас водят в Кайро индиректни преговори за прекратяване на конфликта

Израелският външен министър Авигдор Либерман заяви, че Израел е готов да обмисли примирие при условие, че всички въоръжени палестински групировки в ивицата Газа прекратят ракетния си обстрел срещу еврейската държава, пише "Преса", цитирайки Франс прес. "Единственото ни условие за примирие е всички действащи в Газа терористични групировки да прекратят изцяло обстрела", заяви Либерман.

Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че в следващите 36 до 48 часа ще се разбере дали може да се постигне напредък по спиране на кризата в ивицата Газа, предадоха световните агенции. На пресконференция в Банкок Обама изрази пълна подкрепа за правото на Израел да се отбранява, но добави, че работи активно със страните в региона за прекратяване на ракетния обстрел на движението Хамас срещу Израел без по-нататъшна ескалация на насилието. "Няма страна на света, която би търпяла гражданите й да са обстрелвани с ракети, идващи отвъд границите й. Ние напълно подкрепяме правото на Израел да се защитава", подчерта Обама. Той заяви, че е казал на регионалните лидери, че продължаването на насилието в ивицата Газа затруднява постигането на мир в Близкия изток.

Антитерористичната операция в ивицата Газа ще продължи, "докато Хамас не помоли за милост и не приеме всички условия за примирие, за които настоява Израел". Това заяви днес пред израелското армейско радио вицепремиерът на еврейската държава Моше Яалон, предаде ИТАР-ТАСС.

Израелската армия "няма да изчаква резултата от контактите с (палестинските) бойци, осъществявани с участието на Египет, и ще продължи с ударите срещу инфраструктурата на терора в Газа", каза той. Така вицепремиерът косвено потвърди, че Израел и Хамас водят в египетската столица индиректни преговори да бъдат прекратени обстрелите на Южен Израел и спрени - бомбардировките над Газа, посочва агенцията. "Не разговаряме за сключване на споразумения. Ако бойците напълно спрат да обстрелват Израел, авиацията ще преустанови въздушните удари и бомбардировките в Газа. Израел обаче няма възможност да изчаква резултата от преговорите, Военновъздушните сили ще продължат с ударите", заяви Яалон.

Десетки камиони с хуманитарни товари за ивицата Газа ще минат днес през израелския КПП "Керем Шалом". Терминалът се отваря за пръв път, откакто е започнала операцията "Стълб на отбраната", съобщи за ИТАР-ТАСС израелското армейско управление за съгласуване на правителствените действия в палестинските територии. Очаква се днес през границата в Газа да бъдат доставени с около 120 камиона медикаменти, бутилки с газ за бита, храни и други товари. Според армейските служби 70 камиона вече са пристигнали в палестинския анклав. През друг КПП са минали с придружителите си 13 болни палестинци, изпратени за лечение в Израел. 

Британският външен министър Уилям Хейг предупреди, че сухопътна операция в ивицата Газа би коствала на Израел голяма част от международната му подкрепа, предадоха Франс прес и ИТАР-ТАСС. "Премиерът /Дейвид Камерън/ и аз подчертахме в разговори с израелските ни колеги, че сухопътна операция в ивицата Газа ще струва на Израел голяма част от международната подкрепа и съчувствие, които получава в тази ситуация. За международната общност, включително за Великобритания, ще е много по-трудно да подкрепи сухопътна операция", каза Хейг пред телевизия Скай нюз.

"При сухопътно нашествие е много по-трудно да се избегнат или ограничат цивилните жертви, а и при широкомащабна операция по суша има опасност от удължаване на конфликта", изтъкна британският външен министър. Хейг същевременно повтори, че Хамас е основният виновник за сегашната ситуация и отново призова ислямисткото движение да прекрати ракетния си обстрел срещу Израел.

От началото на израелската военна операция "Стълб на отбраната" в сряда са убити 49 палестинци, сред които 9 малолетни, и трима израелци. Ранени са над 450 палестинци и 18 израелци.