"Експрес": Жан, Емилиен и Максим скочили край Коиловци

Най-доброто от печата

19-11-2012, 05:29

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Парадоксалното е, че се води дело срещу неизвестен извършител

Жан, Емилиен и Максим са имената на тримата френски парашутисти, които бяха бити и простреляни край плевенското село Коиловци на 15 октомври т.г. Това съобщава парижкият вестник "Експрес" в свое разследване.

Максим дори се представил пред българските следователи като лекаря на групата.
Според вестника за военните експерти нямало никакво съмнение, че става дума за тайна тренировка на Службата за действие (SA) на Генералната дирекция за външна сигурност (DGSE). И по-специално за "проникване под прикритие" със скок от голяма височина с кислородна маска (SOTGH). При този тип операции може да има отклонение от над 40 км при запазване на пълна тайна за самолета, от който са пуснати. Точно 40 км е разстоянието от Коиловци до границата с Румъния.

"Това, че френски командоси тренират в нашите ниви, не е главният проблем. Ако случаят е такъв, аз ще съм първият, който ще въздъхне с облекчение", коментира кметът на селото Красимир Иванов. Но добавя: "При условие че съм уведомен!"

Мълчанието по случая създало почва за какви ли не слухове в селото. Например че става дума за трафик на човешки органи заради многото медицински уреди, намерени на мястото. Или че парашутистите, които били "по-скоро мургави за българските стандарти", са терористи, проучвали близката АЕЦ "Козлодуй".

Прокуратурата наложила плътна завеса около случая, но следи все пак останали. Двамата простреляни в краката французи били настанени в плевенската клиника по ортопедия под полицейска охрана. Според медицинска сестра те си заминали след 2 дни в инвалидни колички. Третият парашутист пък живял в малка стая на 11-ия етаж на близкия хотел "Балкан". Според сервитьорката Ася ръката му била превързана, а лицето му било толкова насинено, че чак плашело хората. През цялото време го следвал цивилен мъж.

Парадоксалното е, че се води дело срещу неизвестен извършител, при положение, че е установена самоличността както на французите, така и на българите, участвали в среднощната схватка, каза плевенският депутат Румен Петков пред БНР. Той отправи питания към министрите веднага след инцидента. Отговорите на МВР и военното министерство са взаимноизключващи се, коментира левият депутат вчера.

Според Цветан Цветанов ставало дума за любители на екстремни спортове, а според Аню Ангелов по това време в района на Коиловци никакви парашутни скокове не е имало, обясни Петков.