Набират 110 опълченци в Пловдив

Мисия Пловдив

19-11-2012, 06:57

Снимка:

Монитор

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Грубите сметки показват, че за един час потушаване на пожар например доброволците ще получат около 25 лева

110 желаещи да се включат в доброволния отряд за потушаване на бедствия, пожари или извънредни ситуации набират с обява в Пловдив. Кандидати за опълченци в града под тепетата не липсват.  Към условията за кандидатстване проявявали интерес и дами, но нито една от тях все още не била отишла да си вземе комплекта документи, предаде Монитор. Последната, която се обадила, била студентка, разказаха от община Пловдив.

Участието в отряда е изцяло на доброволен принцип. Всички, които отговарят на условията и бъдат одобрени, ще получават заплащане на час само за времето, в което гасят пожари или овладяват някакво друго бедствие. Грубите сметки показват, че за един час потушаване на пожар например доброволците ще получат около 25 лева. Отделно от това общината ще инвестира по 400 лева на човек за купуване на специално облекло, като например каски, обувки, ръкавици и защитни костюми.

Законово отрядът ще бъде към община Пловдив, а решение за сформирането му е взето още преди 2 години от местния общински съвет. Абсолютно всички одобрени доброволци ще подпишат договор с кмета на Пловдив Иван Тотев и ще се ангажират да се отзовават при всеки сигнал за бедствие и авария, за който бъдат повикани.