Инспектори тръгват на масови проверки за найлонови торбички

Новините

19-11-2012, 08:54

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Нарушителите ги грозят солени глоби

Инспектори от РИОСВ-Бургас тръгват на масови проверки по търговските обекти за наличие на полимерни торбички.

От   1 октомври тази година продуктовата такса за производителите и вносителите на всички размери торбички, произведени от полимери, с дръжки или друг способ за захващане, чиято дебелина е под 25 микрона и размери по-малки от 390/490 мм, е 35 стотинки за брой. От инспекцията в града информират, че към  настоящия момент са освободени от екотаксата търговците, както и производителите и вносителите на полиетиленови торбички за продължителна употреба с минимален размер 39/49 сантиметра и с дебелина най-малко 25 микрона, и тези за първична опаковка в търговската мрежа без дръжки.

На такса не подлежат и биоразградимите торбички по стандарт EN 13432, обозначени с надпис, име на производител/лице, пускащо я на пазара, дата на производство и срок на годност.

В случай, че се предлагат торбички под 25 микрона и размери по-малки от 390мм/490мм, от търговците ще се изискват доказателства за заплатена продуктова такса. За целта те трябва да представят счетоводен документ, удостоверяващ цената, на която са закупени торбичките или платежен документ за заплатена продуктова такса към Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда, за торбички в наличност, закупени преди 1-ви октомври.

Инспектори ще глобяват нарушителите и в случай, че тези изисквания не са изпълнени глобата е от 3000 до 10 000 лв.

До момента са извършени проверки на обекти в общините Поморие, Царево, Бяла, Сунгурларе, Айтос и Бургас. Установено е едно нарушение на търговски обект в Бургас за предлагане на полимерни торбички без заплатена продуктова такса, за което ще бъде съставен акт.