Филмите на Киномания днес

Пловдив Лайф

19-11-2012, 10:28

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Шедьовърът “Бони и Клайд” и френското предложение за “Оскар” - “Войната е обявена” са днешните предложения в програмата

Шедьовърът “Бони и Клайд” и френското предложение за “Оскар” - “Войната е обявена” са днешните предложения в програмата на КИНОМАНИЯ.

Фестивалната седмица в “Лъки синема” започва в 18:30 часа с американската класика “Бони и Клайд”. Двата Оскара-а са само малка част от наградите и признанието, които печели с годините шедьовърът с Уорън Бийти и Фей Дънауей. Филмът е замислен като метафора за състоянието на Америка през онази епоха чрез пресъздаване на духа на Америка от 30-те. Силното му въздействие над младата публика от онези години се дължи на пресъздаването на конфликта между волните, лични импулси и потискаща обществена мрежа на контрол. След като провокира куп негативни публикации – най-вече заради енергичното си съчетание на насилие и хумор и явното подчертаване на сексуални и анархистични сцени, както и с възхвалата си на бандитизма, филмът се превръща в истинска класика.

Филмовата вечер продължава в 20:45 часа с френското предложение за “Оскар” - “Войната е обявена”. Повече сърдечен, отколкото сърцераздирателен, вторият филм на Валери Донцели, Войната е обявена е красив портрет на любовта и оцеляването. С няколко разказвачи, осезаем талант, артистичен монтаж и еклектична музика, стилът на Донцели е неповторимо експресивен – смесват се смях и сълзи, надежда и страх, радост и гняв. Създаден е по реални житейски преживявания на режисьорката и нейния партньор, които играят и главните роли, филмът се превръща в истински феномен във Франция като зрителски успех.