Гол и само по кожа срещу... модата

Животът

19-11-2012, 12:14

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

"Четири лапи" стартира кампания срещу компании, продаващи кожа с естествен косъм

Международната организация за защита на животните "Четири лапи" стартира своята онлайн кампания: "Покажете своята кожа. Не чужда", съобщиха от българския офис на организацията.

Кампанията е насочена срещу седем големи модни компании, които все още продават кожа с естествен косъм.

В кампанията всеки участник може да създаде свой гол аватар ("naketar") и да протестира онлайн срещу няколко големи компании.

На сайта на кампанията www.furfree-parade.org виртуалните участници крачат по анимирана улица, като протестират със своите голи образи пред Armani, Burberry, Closed, Kookai, Max Mara, Napapijri и Prada.

"Можете да развихрите въображението си. Протестът е забавен, но посланието е ясно – кожата с естествен косъм няма място в модата", обяснява Томас Питч, ръководител на Компетентен център "Диви животни" към "Четири лапи".

През последните години броят на продуктите от кожа с естествен косъм се увеличава. Освен в класическите кожени палта, кожа с косъм се използва върху яки, качулки, ръкави, обувки и шапки.

"Дори един малък пискюл е жестокост към животните. Призоваваме модните компании да спрат да използват кожа с естествен косъм в продуктите си", продължава Томас Питч.

От организацията съобщават още, че всяка година повече от 100 милиона норки, лисици и миещи мечки умират в развъдници и ферми по целия свят. Те прекарват живота си в ужасяващи условия единствено в името на модата.

Натъпкани в тесни клетки, животните са под постоянен стрес и биват убивани по ужасно жесток начин.

Други видове животни, които също се използват за кожа, се ловят незаконно с помощта на капани. В магазините, които продават изделия от кожа с естествен косъм, обаче липсва информация за произхода и условията, в които са били отглеждани животните.