Кметовете на три общини искат от правителството връзка с "Тракия"

Парите

19-11-2012, 12:28

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

И Айтос пожела да влезе в пътен контакт с магистралата

Три общини в Бургаска област обединяват усилия в искането си за пътна връзка с автомагистрала "Тракия". Те са заявили и аргументирали желанието си с официално писмо до правителството. 

Прчината за това настояване е свързано с главната пътна инфраструктура, която минава покрай трите общини - Камено, Средец и Айтос. Те обаче нямат достъп до нея, което на практика ограничава икономически тези райони.

Според кметовете им най-удачният вариант в случая е предложението по проекта за изграждане на пътен възел до град Българово. За него има изготвен проект от преди 10 години, който обаче тогава е бил стопиран.

Изграждането на детелина там ще доведе до сериозен икономически тласък за населените места в периферията на областния център, а директния достъп до "Тракия" ще спести заобиколното пътуване на повече от 15 000 души от трите общини до Бургас и към столицата.

Зад проекта, който по първоначални проучвания ще излезе около 20 млн. лева застават и бургаските народни представители. Според председателят на Комисията по транспорт - Иван Вълков идеята може да бъде реализирана за следващия период.