Хем весели, хем здрави предпразнично

Животът

19-11-2012, 14:22

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Напълно готови ли сме за парти сезона?

Как да си гарантираме весело прекарване и оптимално здраве по празниците, въпреки студа и мрачното време навън?

Ето няколко съвета, които ще са ни от полза преди, по време на и след парти сезона.

 

1. Движете се, особено ако сте неразположени

Правете поне три серии по 30 мин. упражнения на седмица и не се домогвайте веднага до леглото си, когато сте отпаднали. Вместо това се раздвижете.  

 

2. Задръжте теглото си в нормата, но не преминавайте към драстични диети

Поддържайте здравословно тегло. Едно проучване в САЩ твърди, че има по – голяма вероятност да се разболеят тези, които пазят диети с ограничен прием на калории, отколкото тези, които се хранят нормално. Тялото не приема основните вещества, необходими му за поддържане на имунитета, твърди "Дейли Мейл".

 

3. Запасете се с витамин Д и цинк, който се съдържа в шоколада

Цинкът е важен за производството и работата на имунните клетки.

 

4. Намерете вътрешен покой – не е необходимо да избягвате компания

Опитайте се да медитирате или да правите йога. Уверете се, че не сте стресирани, понеже паниката увеличава хормона на стреса – кортизол, който потиска имунната система, обяснява професор Екълс. Не избягвайте семейството и приятелите си. Погрешно е мисленето, че хората ще ви стресират допълнително.

 

5. Наспете се добре, без да се излежавате.

Спете по осем часа на денонощие, нито повече, нито по – малко. Учените твърдят, че недоспалите са по – податливи на зарази, а прекалено много сън отслабва имунната система.

 

6. Не се наливайте прекалено с вода

Хидратацията е от съществено значение за подпомагане на имунната система, но няма доказателства, че обезводняването увеличава вероятността от инфекции.

 

7. Експериментирайте с естествени средства – пиите ехинацея

Едно скорошно проучване на Кардифския университет установява, че ехинацеята намалява дължината на настинката с до 25% и свежда до минимум нуждата от болкоуспокояващи.

 

А какво да правим с махмурлука?

Микс от плодов сок може да помогне с дехирдратацията на организма, а болкоуспокояващите  - за облекчаване на болките в стомаха, гаденето, потенето и подуванет. Бульонът и супата пък са чудесен източник на витамини и минерали.