Левицата спира рекета над селските кметове

Мисия Пловдив

19-11-2012, 13:46

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Предлагат делегирани бюджети за малките населени места

Малките населени места в рамките на общините трябва да имат свои делегирани бюджети. Това предлагат депутатите от левицата. Според народния представител Захари Георгиев, ако мярката залегне в Закона за държавния бюджет, тя ще пресече порочната практика средства да се отпускат не според броя на жителите и нуждите на даденото селище, а спрямо политическата принадлежност на ръководството му.

Червеният депутат даде пример с Калофер, където местната власт не получила средства дори за отбелязването на Деня на Ботев – 2-ри юни. Това принудило кмета да града сам да набира спонсори и дарения за честването на националния празник. Това наказване на цели селища, заради партийната принадлежност на ръководителите им трябва да спре и да се въведат ясни критерии и формули, по които да се разпределят средствата, заяви Георгиев.

Това предложение надали ще бъде прието. Първо заради предизборната ситуация и второ – заради наложената вече практика всички идеи на левицата да се отхвърлят от мнозинството без да се посочат мотиви. Тези хора си мислят, че всичко започва с тях. Това заяви на свой ред народният представител Петър Мутафчиев. Той даде за пример с провалените промени в Закона за защита на потребителите.

Мутафчиев обаче разкри и друга версия. Според него ГЕРБ са отхвърлили текстовете в полза на клиентите на комуникационни компании, защото в същото време един близък до управляващата партия бизнесмен е закупил от водещите родни мобилни оператори. Това е лобизъм в ущърб на потребителите. Тези хора явно са получили инструкция да не се месят в интересите на големите компании, посочи Мутафчиев.