Пестициди над нормата в Пловдивско - убиват птици

Мисия Пловдив

19-11-2012, 13:56

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

Арендатори прекаляват с отровните химикали. Популацията на защитени видове е застрашена

Популацията на редки птици в защитената зона „Оризища Цалапица“ е под заплаха. Ценната земя се намира в близост до селата Цалапица и Войсил и представлява комплекс от оводнени площи за оризопроизводство и влажни ливади. В зоната има 46 вида пернати, от които 10 са включени в Червената книга на България, а над 20 имат европейско природозащитно значение. Сред тях са малък воден бик, черен и бял щъркел, кафявокрил огърличник и жълтокрака чайка.

Над 80 % от земята в защитената зона е частна, едва 1 % - държавна. „Опасността за птиците идва оттам, че повечето от производителите на ориз са арендатори и на места употребата на пестициди е прекомерна“, обясни експертът от РИОСВ - Пловдив Димитър Димитров.

Друг проблем се оказва почистване на каналите чрез опожаряване и изсичане на дърветата около дигите. По думите на кмета на Войсил Яко Видолов за арендаторите паленето на земите е естествен начин за изчистване на земята след като приберат реколтата. По този начин обаче те унижожават и храната за птиците. Намаляването на производствата на ориз води до запустяване на оризовите полета. Оттам и рискът все по-малко ценни видове да обитават зоната.   

Видолов, който е заклет ловец, поиска от ековедомството обозначителни табели от страната на Войсил, защото според него само местните са наясно, че зоната е защитена. Проект на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ) по ОП „Околна среда“ на стойност над 260 хиляди лева цели да запази птиците и същевременно да насърчи стопанските дейности.

Според Димитров инициативата  ще поощри не само стопанските дейности, но е възможно да привлече и туристи. „На места у нас вече се организира ловен и фото туризъм. Чужденци идват да снимат защитените видове птици“, коментира той.

След като бъдат направени проучвания, ще бъде регламентирано количеството на пестицидите, които арендаторите ще могат да използват. Когато новите правила на отглеждане на ориз бъдат въведени, стопаните ще могат да се възползват от субсидии за пропуснати ползи, твърдят екоекспертите. Това обаче ще се случи едва след края на прокта, чиято продължителност е 24 месеца.