Снимаме епос за Дякона ала "Смело сърце"

Животът

19-11-2012, 16:05

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Десислава Стаменова

Всичко от Автора

Мел Гибсън не става за Левски, търсим друг актьор

Със супер кинопродукция за Левски ще преследваме Оскар. Игралният филм за Дякона започва да се снима тази зима. "Още при падането на първия сняг излизаме навън", каза сценаристът и режисьор на амбициозния проект актьорът Максим Генчев.

"Стартираме с първите 7 епизода. Дебел сняг, залавят Апостола, обесването, но без да се виждат увисналите крака на героя", разкри сценаристът. По неговата логика – няма гроб, няма труп.

Продукцията ще излезе близо 2.5 млн. лева. Екипът иска филмът да бъде като супер американските продукции “Гладиатор” и “Смело сърце”. "Мел Гибсън обаче не става за ролята на Левски, доста е дребен", пошегува се Максим Генчев.

"Няма как да не се получи страхотен филм. Това ще е хит", убеден е екипът. Ще има трилър, екшън, романтика, мистика. Лентата ще става за Оскар, надяват се от асоциация Българска Кинокласика и култура, които реализират проекта.

В пълна тайна се пази името на актьора, който ще влезе в душата на Левски.

"Ако сега го издадем ще вземе да се надуе, няма да можем да говорим с него", коментира сценаристът. През кастинг за Дякона ще трябва да минат поне 20 актьора. Ще се търси не само чисто визуална прилика с образа.

"Като започне филма и се появи Апостола на петата секунда да ти стане хубаво на душата, да тръгнеш след него", размишлява Максим Генчев.

Левски няма да е като Джеймс Бонд. Няма да се крие, бяга. Сценаристът иска Апостола да остане в душите ни като най-чистия българин, най-големия и смел патриот.

За главната мъжка роля ще се търси непопулярен актьор. "Няма да вземем артист от Стъклен дом", каза Генчев. Под въпрос е още и поканата към турски и сръбски актьори. От това да ги има, за да е по-автентично, до "в българския филм ще играят само българи".

В сценария има доста сцени, които ще се снимат в Пловдив, в Стария град, разкри екипът.

"За проекта всяко левче е добре дошло. Нужни са близо 2.5 млн лева. Имаме дарение от 4 лева от дете в Плевен до 10 хиляди от физическо лице", каза Маргарита Русева - зам.председател на асоциацията. По банката пристигнали и 50 евро от българка, която живее Рим. Тя обяснила кратко и просто: "Искам моите деца да се гордеят, че са българи".

Областният управител на Пловдив Здравко Димитров обяви, че ще дари една своя заплата за игралния проект. "Имаме нужда да показваме българското, да го отстояваме, не младите да свързват Левски само с футболния отбор", каза губернаторът.

Всеки може да стане съпричастен към смелата идея, като изпрати SMS с текст DMS KINO на номер 17 777. В случая цената на българщината е 1 лев без ДДС.

Банковата сметка за дарители:

ЦКБ АД

IBAN: BG94CECB979010С9817501

BIC: CECBBGSF