Първи стъпки за изключване на Лондон от ЕС?

Животът

19-11-2012, 14:23

Снимка:

БГНЕС, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Лондон заплаши да наложи вето на 7-годишния общ бюджет на Европейския съюз, в Брюксел започнаха работа по него без Великобритания

Без Великобритания започна работата по общи бюджет на ЕС в Брюксел, пише "Файненшъл Таймс".

"Обсъжда се вариант за приемане на общия бюджет на Евросъюза за 2014-2020 от всички страни без Великобритания. Официалните лица признават, че подобна стъпка ще има тежки последици за Лондон, който и без това има достатъчно сложни отношения с останалите държави от ЕС", отбелязва изданието.

Преди месец британският премиер Дейвид Камерън, че Лондон ще наложи вето на 7-годишния бюджет, ако не бъде замразен на сегашното си равнище, но без да се отчита инфлацията. Положението на премиера се влоши оттогава, тъй като Камарата на общините гласува на 31 октомври за намаляване на общия бюджет на ЕС даже с оглед на инфлацията. Тази резолюция, която нанесе удар по позициите на сегашното правителство, няма силата на закон, но тя още повече стеснява възможностите пред Камерън да постигне компромис на предстоящата тази седмица среща на върха на ЕС.

Европейската комисия настоява за увеличаването на общия бюджет с 1% от БВП на ЕС или до 1,033 трилиона евро.

Редица европейски страни се отнасят толкова подозрително към политиката на Лондон, че са готови да го изключат от общия бюджет и така да направят първата крачка към изключването на Обединеното кралство от ЕС, коментират експерти, пише БГНЕС.