Дянков – вреден за здравето, твърдят от БЛС

Политика

19-11-2012, 14:52

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Министърът работел с НЗОК като с "касичка"

Симеон Дянков трябва да освободи държавата от своето присъствие, защото то вече е опасно, заяви председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов.

Той допълни, че основната молба към премиера Бойко Борисов от всички съсловни и пациентски организации в сектора, е да освободи финансовия министър, защото той е вреден както за държавата, така и за здравето на нацията, съобщи Дарик.

Според д-р Райчинов финансовият министър работи с НЗОК като с касичка, затова сега тя прилича на сива каса.

Близо 2 млрд. лева са средствата за последните години, които ще бъдат отнети от здравните вноски на българина и ще отидат за данъци, убедени са от съсловните организации. По този начин излизали наяве митовете, че няма да има увеличение на данъците. "Такова има и то е пред здравните вноски на българина", допълва Райчинов.

От организациите изпратили писмо до Симеон Дянков, в което поискали да им се обясни какво се случва с вноските на здравноосигурените лица.

"Получихме отговор и той приличаше на всичко друго, включително и литературно произведение, само не и на позиция на финансов министър", категоричен е председателят на лекарския съюз.

Мнението споделя и колегата му от зъболекарския съюз д-р Борислав Миланов. Той допълва, че пакетът за възрастните в денталната медицина не е променян от 12 години, а към момента над 98 на сто от българското население има кариес.

Експертите са категорични, че за първи път съсловните и пациентските организации в сектора се обединяват около идеята, че българското здравеопазване е пред срив. Те допълват, че становищата им съвпадат напълно и със становищата на синдикатите.