Турция успокои България за ТЕЦ-а след питането на министър Добрев

Туризъм

19-11-2012, 14:38

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Бургаските депутати първи възбудили темата за топлоцентралата

Турция обяви официално, че няма да се изгради ТЕЦ край Резово, ако няма добра екологична оценка за него. Това стана ясно, след посещението на министър Делян Добрев в Истанбул.

В рамките на посещението си на енергийния и икономически форум, организиран от Атлантическия съвет на Съединените щати, министър Делян Добрев се срещна с министъра на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз. Българският министър постави пред него въпроса за строителството на топлоелектрическа централа край Резово, след като получи официално питане относно плановете на Република Турция от шестимата народни представители от ГЕРБ-Бургас. 

„Обезпокоени сме от новината и се надяваме, ако има инвестиционни намерения, те да бъдат подложени на обстойна проверка по ОВОС”, е заявил министър Добрев пред своя турски колега. От своя страна г-н Йълдъз е уверил своя гост, че опазването на околната среда е от първостепенна важност. Никакъв проект няма да бъде реализиран, ако няма положителна екологична оценка за него, е заявил той.

„Очакваме отговорите на Република Турция и към питанията направени от комисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер и комисаря по разширяване и политика на добросъседство на ЕС Щефан Фюле. Те бяха сезирани писмено от ръководителя на Българската делегация в Групата на ЕНП д-р Андрей Ковачев, с когото сме в постоянен контакт по темата”, коментира народният представител и областен ръководител на ГЕРБ за Бургаска област Димитър Бойчев.

„Ние като депутати представляващи интересите на хората от Бургаски регион заставаме напълно зад тях и смятаме, че не може да се развива туризъм в съседство със замърсители”, казва Бойчев.