Ремонтът на Герджика разлюля местните (снимки)

Мисия Пловдив

19-11-2012, 17:51

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

Пловдивчани притеснени: ако стане магистрала, на моста ще вилнеят джигити

Разширяването на западната част на моста на Герджика ще помогне за по-бързото предвижване и ще облекчи трафика. Няма да е нужно водачите рязко да намаляват скоростта, както беше до сега заради лентата във форма на фуния на бул. „Руски“, станала известна като тапата на "Руски". Поне такава е идеята на местната управа. Движението на платното спря от днес, а колите се движат само от юг към север еднопосочно.

От протичащия ремонт обаче не всички са доволни. ''Постоянният шум от машините ни идва в повече. Да не говорим, че когато местеха железния фургон на ъгъла в продължение на три дни, все едно имаше земетресение'', оплакаха се хората, живеещи в непосредствена близост пред репортер на Plovdivutre.bg. Днес заварихме багер да бута стара еврейска къща.

Те са притеснени, че разширяването на платното няма да приключи в обявения срок – 9 декември. ''Не помните ли, че мостът го подновяваха близо две години'', оплака се съседка на съоръжението.

Пловдивчани се опасявят думите на кмета, че Герджика ще стане градската магистрала на Пловдив да не се превърнат в буквална реалност. Обитателите на блоковете наоколо предлагат "Пътна полиция" да сложи повече камери, които да хващат препускащите бясно водачи. Те настояват за повече модерни „очи“ именно в участъка, където се предвижда разширението. „Иначе джигитите в Пловдив няма да се поколебаят да карат като на магистрала – със 140 км“, убедени са хората.

Припомняме, че на 1 ноември започна мащабният ремонт на последния участък на бул. "Руски" от "6-ти септември" до моста на Герджика. Реконструкцията предвижда този участък от булеварда да е с по две платна, всяко от които с по три ленти за движение. Планирано е изграждане на ново осветление и тротоари. Ремонтът се извършва от "Пътинженеринг", а стойността му е близо 400 хиляди лева. Парите са от 50-милионния заем, теглен по времето на Иван Чомаков.

Срокът за изпълнение на целия проект е 48 дни. Предвижда се западното платно на моста на Герджика ще бъде отворено на 9 декември.