Болшой театър - тесен за българските гласове

Животът

19-11-2012, 21:15

Снимка:

Министерство на културата

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

В Москва се откриха дните на българската духовна култура

Българският талант триумфира в препълнената зала на бляскавия Болшой театър на грандиозния концерт, с който българският министър на културата Вежди Рашидов и руският му колега Владимир Мединский откриха в Москва Дните на българската духовна култура.

Отбрана публика от близо 2 хил. ценители, купили билети още преди седмици, изпълни до краен предел огромната зала и петте реда балкони на световния театър, за да чуят изключителните български оперни гласове и световноизвестните руски изпълнители, както и знаменития хор и оркестър на Болшой театър, предаде пресцентъра на Министерство на културата.

Режисьор на изключителния спектакъл е Пламен Карталов, от руска страна режисьор е Игор Ушаков, а диригент е Павел Балев. Сред публиката в залата бе и Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие и благоустройството.

Лично председателят на Държавната Дума на Русия Сергей Наришкин поздрави Вежди Рашидов за бляскавия концерт, с който започнаха Дните на българската култура в Москва. „Радвам се, че прекрасните таланти на България са тук и се изявяват заедно с известните руски дарования,” посочи Сергей Наришкин.

Бурни аплодисменти прекъсваха изпълненията на Красимира Стоянова, Владимир Стоянов, Камен Чанев, на ангелогласния Ансамбъл „Йоан Кукузел”, на прочутия хор и оркестър на Болшой театър, на руските солисти: Сергей Радченко, Михаил Казаков, Елена Манистина, Анастасия Леонова, Евгений Наговицин. Публиката затаи дъх, когато на огромни видео стени се появиха уникални записи от изпълнения на незабравимите Николай Гяуров, Борис Христов и Гена Димитрова.

От сцената на Болшой театър Вежди Рашидов заяви: „Българо-руските връзки имат богата история. Трудно е да се намерят в европейски и световен мащаб аналози на духовното общуване, каквото в продължение на много години съществува между българския и руския народ. България и Русия са скрепени в пространствата на Духа и концертът тази вечер е блестящо доказателство за това. ”Руският му колега Владимир Мединский обобщи: „Нашите връзки са от векове, в центъра на Москва има паметник на Кирил и Методий, пред чието дело се прекланяме”. Министър Мединский перифразира думите на големия хуманист акад. Дмитрий Лихачов и възкликна: „Ние обичаме древна, съвременна и бъдеща България!”

Преди концерта Вежди Рашидов и Владимир Мединский имаха отделна двустранна среща, на която обсъдиха нови перспективи за културен обмен между двете страни.

В Москва министър Рашидов награди със „Златен век” с огърлие – най-високото отличие на Министерството на културата, генералния директор на Болшой театър Анатолий Иксанов, президента на Руската академия на изкуствата Зураб Церетели и Михаил Швидкой, специален съветник на руския президент по международното културно сътрудничество. Вежди Рашидов благодари специално на руското Министерство на културата, на ръководството на Болшой театър, на посланик Бойко Коцев и на руската публика за изключителното внимание към българския талант. Специални поздравления министър Рашидов отправи към Пламен Карталов и към всички изпълнители на концерта, както и към цялата група творци, участваща в Дните на нашата култура в Русия. Българският културен институт в Москва е сред главните организатори на празниците.

Още през първия ден на визитата си в Москва Вежди Рашидов успя да договори и Споразумение за сътрудничество между Националната опера на България и Болшой театър. Това беше отбелязано като голям успех в културните ни споразумения.