Най-харесваната - кралица Елизабет II

Животът

19-11-2012, 21:33

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Кралското семейство празнува 65 години от сватбата си

Рекорден брой британци смятат, че кралица Елизабет II върши добра работа след празненствата по повод Диамантения й юбилей, въпреки че по-малко от половината считат, че монархията ще оцелее още сто години, съобщава британският в. "Дейли Телеграф".

Общественото допитване е осъществено в момент, когато кралицата и херцогът на Единбург се готвят да отпразнуват 65-та годишнина от сватбата си утре. Те ще отбележат кулминацията на звездна година за монархията, в която кралското семейство участва във флотилия по повод Диамантения юбилей на кралицата и тя се появи редом до актьора Даниел Крейг, изпълняващ ролята на Джеймс Бонд, за церемонията по откриването на Олимпийските игри.

90 на сто от участниците в допитването на института Ипсос Мори заявили, че са доволни от представянето на кралицата, пише БГНЕС. Същото ниво беше постигнато и веднага след тържествата за Диамантения юбилей и то е най-високото от началото на воденето на статистика през 1992 г. 75% от анкетираните заявили, че са доволни от работата на кралицата. Само 7% от участниците в допитването посочили, че не са доволни от "начина, по който кралицата върши работата си като монарх". Елизабет II се радва на много по-високо равнище на задоволство, отколкото който е да е партиен лидер или самият премиер са постигали някога.

Но само 42 на сто от анкетираните вярват, че Великобритания ще продължи да бъде монархия в следващите 100 години. Около 38% заявили, че тя няма да е монархия, а един на всеки петима не могъл да отговори на въпроса. Това все пак е най-високият процент хора, вярващи, че монархията ще продължи да съществува, от януари 1990 г. насам. Около 60% от анкетираните смятат, че Великобритания ще има монархия след 50 години, а 10% са на мнение, че тя ще издържи още десет години.

Херцогът и херцогинята на Кеймбридж са допринесли за популярността на монархията, като близо две трети от анкетираните заявили, че принц Уилям е сред тримата членове на кралското семейство, които харесват най-много. Над една пета избрали съпругата му Катрин. Малко под половината от участниците в допитването включили кралицата в списъка на любимците си, а 11% избрали херцога на Единбург. 91-годишният херцог беше принуден да пропусне някои от тържествата за 60-годишнината от царуването на Елизабет II, след като се разболя от инфекция на пикочния мехур.

"Това беше триумфална юбилейна година. След тежък период през 90-те години на миналия век обществената подкрепа за монархията и кралицата сега изглежда толкова силна, колкото беше в продължение на много години. Повечето британци очакват монархията да оцелее далеч в бъдещето и това вероятно е най-добрата гаранция, че ще се случи точно така", заяви проф. Роджър Мортимор, директор на отдел "Политически анализи" към Ипсос Мори.

Кралицата и херцогът на Единбург ще отбележат годишнината си в тесен кръг в Бъкингамския дворец утре, но ще се появят заедно на представление на Кралското вариете тази вечер. Елизабет II е първият британски монарх, който достига 65-годишнина от сватбата си.